– Skoledebatten har liten informasjonsverdi. Debattene er blitt veldig tabloidiserte med nynorskbøker som slenges veggimellom og politikere som kommer med billige alkoholfrierier, slår Bjørn Solberg, rektor ved Mysen videregående skole, fast.
Han representerer en av om lag 185 videregående skoler som denne høsten har valgt å droppe skoledebatten.
Det får ungdomsrepresentanter fra begge fløypartiene til å reagere.
– Det er veldig synd at ikke alle de videregående skolene tar ansvaret for å opplyse om demokratiet, mener Andreas Christiansen Halse, leder i Sosialistisk Ungdom (SU), og får støtte fra Himanshu Gulati i Fremskrittspartiets Ungdom (Fpu).
Flere avlyser. Det skjedde noe med debattklimaet blant ungdomspartiene etter terroren i 2011. Mens det i 2009 var skoledebatter på nærmest alle landets skoler, ble ungdomspartiene i 2011 enige om ikke å holde debattene det året, som en direkte følge av terroren 22. juli.
– Det sitter nok fortsatt igjen, mange synes ennå det er vanskelig å holde skoledebattene, mener valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø.
Som en erstatning for skoledebatten ble det i 2011 holdt valgtorg på landets videregående skoler, et område med stands der elevene kunne møte politikerne. En mulighet for å få bedre informasjon, mener Mysen-rektor Solberg.
– Det er måten vi liker å jobbe på. Elevene kan komme med egne, forberedte spørsmål og snakke direkte med politikerne. Etterpå presenterer de partiene for klassen, sier han.
Nå viser det seg at flere av skolene har fått sansen for valgtorg fremfor skoledebatt. Av landets 427 videregående skoler skal Unge Høyre i høst besøke 371 skoler. Totalt sett deltar de på 299 valgtorg og 243 debatter, mens det på flere av skolene er en kombinasjon av de to. Det betyr at det denne høsten skal holdes debatt på omtrent 3 av 5 videregående skoler.
Viser trend. Forskere vet i dag lite om hvor viktig skoledebatten er for valgdeltakelsen blant unge.
– Men skolevalget i Norge er såpass stort at det har vakt internasjonal oppsikt. Det sier ofte noe om hvilken retning valgvinden blåser. Jeg tror debattene vil komme tilbake når 22. juli kommer mer på avstand, sier valgforsker Buck.