Nyheter

Vil gjøre Stiklestad religionsnøytral

Ledelsen ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter mener at de må holde avstand til kirken og være «religiøst uavhengig».

– Ganske ufattelig, historieløst og misforstått toleranse, svarer kirkehistorieprofessor Hallgeir Elstad ved Det teologiske fakultet.

– Det virker som om ledelsen ved kultursenteret vil skjule eller fornekte den kristne arven. Men uten denne kirkehistoriske arven ville det ikke vært noe Stiklestad eller noe Stiklestad-senter, sier Elstad til Vårt Land.

Har glemt hvorfor. «I disse dager feires Olav den hellige og slaget på Stiklestad. Det kan virke som arrangørene har glemt hvorfor», skriver Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK i en ytring på NRKs nettside.

Hun har vært til stede på Olsokdagene i Stiklestad en rekke ganger, senest forrige uke. Og hun har med forundring lest uttalelser fra ledere ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter med ønske om at senteret skal være religiøst uavhengig.

– Jeg har forstått at det er veldig viktig for kultursenteret å se på seg selv som et nøytralt sted. Inntrykket man får er at Stiklestad Nasjonale Kultursenter viker unna og vil holde avstand til kirken. Det vises også ved at kirkens program i forbindelse med Olsokdagene på Stiklestad ikke inkluderes i hovedprogrammet for festivalen, sier Moxnes til Vårt Land.

Det unike ved Stiklestad. «Hvorfor i all verden skal de ha et mandat som nøytraliserer det som gjør Stiklestad unikt, nemlig den kristne arven?» spør hun i kulturkommentaren på nrk.no.

«Det er vanskelig å forstå hvorfor Stiklestad på død og liv skal fremstille seg selv som religiøs uavhengige og nøytrale. Nøytralt er kjedelig, og jeg vil tro at i dette tilfellet er det fortsatt et sjakktrekk å stole på sin egen kristning. Særlig når man driver et sted som heter Stiklestad», skriver Agnes Moxnes.

Siri Wahl-Olsen, politisk redaktør i Adresseavisen, skriver i en kommentar: «Det er unektelig et paradoks om man på Stiklestad er redd for å bli for kristelig orientert. Der, av alle steder! Det var jo nettopp kampen for de kristne verdiene som er hele poenget med Olsok og feiringen på Stiklestad.»

Stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) fra Sør-Trøndelag mener at «Stiklestad-ledelsen har misforstått mandatet sitt om de ikke ser at religion er kjernen i arven de forvalter».

– Latterlig. – Det er latterlig å ha som mål å være religiøst uavhengig og samtidig skulle forvalte arven etter Hellig-Olav, sier Håbrekke til Adresseavisen.

Bente Erichsen, den nye styrelederen for Stiklestad Nasjonale Kultursenter, sier til avisen at «det er en god tanke i vår tid» at senteret «må være religiøst uavhengig».

– Stiklestads historie er tett knyttet til religion, Erichsen. Håbrekke hevder det ikke går an å formidle olavsarven uten at dette er kjernen. Hva tenker du om det? spør Adressavisen.

Og Erichsen svarer: – Det er et synspunkt. Det er noe vi må diskutere i styret, men jeg er ikke sikker på at jeg er enig.

Holder avstand. Ledere i Den norske kirke lokalt bekrefter overfor Vårt Land at de opplever at ledelsen ved kultursenteret ikke vil ha kirken med på laget.

– Stiklestad kirke får ikke bli en fullverdig del av Olsokdagene. Enkelte i menigheten vår sier de har følt seg som husmenn i eget hus på Stiklestad, har kirkeverge Lasse Sandø i Sør-Innherad prosti uttalt til Adresseavisen.

– At Stiklestad er et viktig sted har å gjøre med Olav den hellige og den kristne kulturarven. Å gjøre senteret og Olsokdagene på Stiklestad religiøst nøytralt, har ingen mening, utdyper Sandø overfor Vårt Land.

Den norske kirke i Stiklestad har ønsket å bli mer tydelig involvert i Olsokdagene som samler flere titusen mennesker i slutten av juli hvert år.

– På det personlige plan har vi et godt samarbeid med de ansatte på kultursenteret. Men dette går mer på det prinsipielle. Det er merkelig at sentret holder en slik avstand til kirken og det religiøse, sier Hans Morten Løvrød til Vårt Land.

Han har den siste tiden vært avdelingsleder for Sør-Innherad prosti. Løvrød ble for få dager siden ansatt som den første daglige leder for Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim.

Løvrød har som ansatt i prostiet Stiklestad er en del av, deltatt på en rekke møter med kultursenteret om relasjonen til kirken.

Må stå sammen. – Jeg håper at Stiklestad Nasjonale Kultursenter og kirken kan stå sammen som arrangør av Olsokdagene og bli enige om hvordan denne festivalen skal profileres. Vi må stå side om side om denne festuka. Det skylder vi de besøkende, sier Hans Morten Løvrød.

Olsokdagene på Stiklestad samler hver sommer mange tusen mennesker. Amfiet der Spelet om Heilag Olav foregår, rommer 4.500 mennesker. Olsokdagene har de siste årene levert millionoverskudd. Samtidig er steinmurene rundt Stiklestad kirke i ferd med å ramle sammen. Kirkevdtlikeholdet må ivaretas av menighetsrådet på dugnad.

Kirkeverge Lasse Sandø synes ikke det ville være urimelig at noen av kultursenterets penger kunne brukes til kirkevedlikehold.

Mer enn soknekirke. – Men jeg vil også utfordre sentrale, kirkelige myndigheter til å ta et større ansvar her. Stiklestad kirke er noe mer enn bare en soknekirke. Det er en viktig kirke for langt flere enn de som bor i dette soknet, og derfor trengs det sentrale midler til vedlikeholdet her, sier Sandø.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Mer fra: Nyheter