Nyheter

Biskop tar oppgjør med healingbransjen

Biskop Per Oskar Kjølaas tar et oppgjør med «useriøse healere som utnytter desperate mennesker». Han får ros av biologiprofessor Kristian Gundersen.

– I min tid som prest har jeg vært borti mange tilfeller hvor folk har betalt i dyre dommer til useriøse healere, og hvor resultatet er at healerne egentlig har påført dem verre lidelser, sier Per Oskar Kjølaas, biskop i Nord-Hålogaland bispedømme.

Han tar et oppgjør med de useriøse healerne og er svært skeptisk til de skyhøye prisene han mener flere healere tar.

Useriøse. Det var avisen Nordlys som først skrev om Kjølaas sitt healingutspill. Biskopen mener healingbesøk for mange kan gjør situasjonen vondt verre.

– Sykdom er fortsatt skambelagt. Folk spør «hva galt har jeg gjort». Når man ikke blir bedre av å gå til healere som lover at de skal bedre av behandlingen, kan skammen bli enda større, sier Kjølaas, og legger til:

– Er du syk søker du de mulighetene du finner, og da er det viktig at den som hjelper er edruelig og kjenner begrensningnene for hva healingen kan hjelpe mot, sier Kjølaas.

En undersøkelse fra i fjor gjort av Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) viser at fire prosent av befolkningen har vært til en healer det siste året.

Kjølaas presiserer at det er de useriøse healerne han retter kritikken mot. Han advarer mot skyhøye priser for healerbehandling.

500-1000 kroner timen. Vårt Land har sett på et prisene hos et utvalg healere som er medlemmer av Det Norske Healerforbundet. Prisene for en times healing varierer fra 500 – 1000 kroner timen.

– Jeg er skeptisk til en kommersialisering av helbredende behandling, sier Kjølaas.

Biologiprofessor Kristian Gundersen har gitt ut boken «Snåsa-koden – en kunnskapsbasert guide til alternativ medisin». Han syns det er prisverdig at biskopen kommer på banen med kritikk av useriøse aktører i healingbransjen.

– Jeg har også hørt om eksempler hvor mennesker med alvorlige sykdommer som går til useriøse healere og får behandling, sier Gundersen, som er professor ved Universitetet i Oslo.

– Jeg syns det er grov utnyttelse av mennesker i en sårbar situasjon, sier han. Gundersen sier at healing generelt ikke har noen dokumentert vitenskapelig effekt.

– Det er flere healere som bryter markedsføringsloven. Dette skjer ved at de bruker titler som «godkjent» healer, noe som er tull siden det ikke finnes noen offentlig instans som godkjenner healere, sier han.

I tillegg bruker flere healere pasienthistorier, noe som også bryter markedsføringsloven, ifølge Gundersen.

– Blir kontaktet. Biskop Kjølaas sier han kjenner til flere tilfeller hvor kronisk syke mennesker har vært ute i media og snakket om sykdommen, og hvor de i etterkant av dette har blitt kontaktet av healere som sier de kan hjelpe dem.

– Det finnes nok dessverre en del useriøs oppsøkende virksomhet, sier Kjølaas.

Han sier det finnes mennesker i hans bispedømme som han sier har nådegaver og som folk i deres bygder kjenner til kan helbrede.

– Disse menneskene er normalt såpass ydmyke at de kjenner sine begrensinger, sier Kjølaas.

Han vil ikke gå ut mot alternativbransjen generelt.

Tall fra Nafkam viser at 1 av 5 nordmenn har brukt ulike former for alternativ behandling i 2012. Inkluderer man behandlingsformen massasje stiger andelen til 36,6 prosent. Til sammen brukte nordmenn brukte 3,76 milliarder kroner på alternativ behandling.

Til sammenligning viser en undersøkelse gjort av konsulentselskapet Deloitte at nordmenn i 2011 ga tilsammen 1,3 milliarder i veldedighet gjennom fadderordninger hos 82 av landets største ideelle organisasjoner.

Professor Kristian Gundersen sier dette kan ha sammenheng med folks bedrede økonomi.

Erkjenner at det er useriøse healere. Styreleder i Det Norske Healerforbundet, Ingunn Brattlid, erkjenner at det er useriøse behandlere i bransjen.

– Vi jobber hardt med å sikre at healerne som er medlemmer i forbundet driver med seriøs virksomhet, sier Brattlid. Hun sier at de jobber godt med Forbrukerombudet, og sier ombudet har gått gjennom nettsidene til alternative behandlere for å luke bort useriøse aktører.

– Jeg opplever at biskop Kjølaas ikke tar avstand fra bransjen generelt. Vi tar avstand fra healere som utnytter personer i en sårbar situasjon, sier hun.

Brattlid sier at healing har dokumentert effekt mot stress. Brattlid sier at de jobber hardt for å hindre at medlemmmer av forbundet bryter markedsføringsloven.

– Våre medlemmer bryter ikke markedsføringsloven, men det finnes healere utenfor forbundet som dessverre gjør det, sier Brattlid.

Hun sier at bakgrunnen for at mange velger healing er at pasienter i helsevesenet har behov for å bli sett som et helt menneske, og også på det åndelige planet.

– Det offentlige helsevesenet har blitt for diagnosefiksert, avslutter Brattlid.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter