Nyheter

Hardt ut mot ansettelse av kvinnelig rektor

Indremisjonsforkynner og tidligere Dagen-redaktør Johannes Kleppa rykker ut med sterk kritikk mot egen organisasjon, som har konstituert en kvinne i rektorstolen ved Bildøy bibelskole.

Kleppa frykter at Indremisjonsforbundet vil gjennomgå en «teologisk omforming» som følge av tilsettingen.

– Dette må være det tydeligste organisatoriske avviket fra Indremisjonsforbundets syn i organisasjonens 115 år lange historie, skriver Kleppa på kommentarplass i Dagen.

Tjenestedeling. Aud Karin Kjølvik er konstituert som ny rektor for skoleåret 2013/14. Det er første gang bibelskolen har en kvinne i rektorstolen. Kjølvik ble valgt fordi styret ikke fant en mann til stillingen.

Ifølge bibelskolens regler er rektorjobben forbeholdt menn, siden det er en hyrde- og lærefunksjon. Indremisjonsforbundet står fortsatt på prinsippet om såkalt tjenestedeling mellom kvinne og mann.

– Vi har jobbet med å lande en fast ansettelse i et par måneder, men vi har ikke lyktes. Vi trenger en tydelig ledelse av skolen når et nytt skoleår skal begynne, dermed må vi heller finne en annen løsning på det endelige hyrde- og læreansvaret, sier Knut Fredrik Sørheim, bibelskolens styreleder.

Frykter «omforming». Johannes Kleppa blir gjerne blir sett på som en av de viktigste ideologene i den vestlandske bedehusbevegelsen de siste 30 årene. Han har vært redaktør i Indremisjonsforbundets hovedorgan og arbeider i dag som deltidsforkynner, snekker og skribent. Kleppa avslutter sin kommentar med å uttrykke en sterk bekymring for organisasjonens framtid:

«Når ein organisasjon må ty til eit slikt val som det ImF no har gjort, vitnar det om ein problematisk situasjon åndeleg sett i organisasjonen og om ein utfordrande situasjon med tanke på åndeleg leiarskap.

Tek ikkje organisasjonen dette på stort alvor og går i seg sjølv i alle organ, vil situasjonen utvikla seg til ei teologisk og åndeleg omforming av organisasjonen.»

Tindrende klart. Styreleder Knut Fredrik Sørheim sier han kan forstå at Kleppa lurer på om dette er en teologisk omforming, men fastholder at det ikke er tilfelle.

– Vi fortsetter den samme teologiske forståelsen som vi har hatt. Dette er en midlertidig ansettelse der vi måtte finne en løsning som ivaretar en del viktige ting ved skoleledelsen, sier Sørheim.

– Betyr dette at Aud Karin Kjølvik ikke kan bli fast ansatt?

– Ja. Det vil ikke bli aktuelt og det er hun inneforstått med.

– Men sender ikke dette et signal om at man begynner å løsne opp på den teologiske linjen når man mangler folk?

– Det kan kanskje se slik ut, men vi er tindrende klare på at det ikke er aktuelt.

– Hva vil du si til Kleppa?

– Dette er hans vurdering av situasjonen og slik han frykter at dette vil fungere. Jeg kan ikke se at dette innebærer noen reell endring i det hele tatt. Dette er en midlertidig løsning på linje med at man har nestledere i Indremisjonsforbundet som er kvinner.

– Nå er det altså ingen som har det endelige hyrde- og læreansvaret ved bibelskolen?

– Uansett vil generalsekretæren og styreleder ha det, men vi må finne en plassering av det på skolen også.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter