Nyheter

Våker over Mandela

Nelson Mandelas familie våker over den gamle frigjøringshelten.

Tidlig tirsdag morgen kjørte et par biler inn foran hovedinngangen på sykehuset i Pretoria, der den 94 år gamle Mandela er innlagt på intensivavdelingen. Men bortsett fra dem, var det stille rundt sykehuset, med unntak av den stadig voksende mengden med pressefolk som har samlet seg utenfor.

En hel verden følger med på hvordan det går med Sør-Afrikas første folkevalgte president, som ble innlagt på sykehus med alvorlig lungeinfeksjon for over to uker siden. Det var fjerde gang på et halvt år at Mandela ble innlagt, men de siste dagene har tilstanden hans forverret seg kraftig. Sørafrikanerne forbereder seg nå på at det går mot slutten for mannen som ledet frigjøringskampen mot apartheid, og som har blitt symbolet på fred, frihet og forsoning.

Mandag holdt den sørafrikanske presidenten Jacob Zuma en TV-tale der han understreket hvor alvorlig det sto til med Mandela.

– Men legene gjør alt de kan for at han skal ha det så bra som mulig, sa Zuma.

Mandag kom også Mandelas ekskone Winnie Mandela, også hun en sentral skikkelse i kampen mot apartheidregimet, til sykehuset sammen med to døtre.

Mandelas eldste datter, Makaziwe, sier at faren nå virker å ha det fredelig.

– Han har gitt så mye til verden. Jeg tror han har funnet fred nå.

Men hun kom samtidig med kritikk av det hun kaller mediehysteri rundt farens tilstand.

– Vi vet ikke om dette er de siste stunder vi får med vår far, eller om han har flere måneder igjen. Men mediene må holde avstand, sier hun til CNN.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter