Nyheter

Myndighetene usikre på nesten alle asylsøkeres ID

Norske myndigheter fester lit til kun i overkant av 5 prosent av asylsøkerne som kommer til landet, skriver VG.

– De resterende 90-95 prosentene kan ikke legge fram dokumentasjon som gjør oss sikre på hvem de egentlig er, sier Nasjonalt ID-senters leder Arne Isak Tveitan til VG.

Det innebærer at et stort antall av de 6.234 personene som i fjor fikk sine søknader innvilget, kan ha kommet til landet med falsk identitet. Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser at det i fjor ble innvilget 206.605 oppholdstillatelser. Også i denne gruppen er det stor usikkerhet rundt identiteten. Tvil om rett identitet er i ferd med å bli et stort samfunnsproblem, mener Tveitan.

– Vi har erfart at ID-spørsmål ikke bare er gjeldende for utlendingsforvaltningen. ID er et fagområde i kraftig vekst og har innvirkning på mange aktører i samfunnet. Arbeidet med ID-fastsettelse har ikke vært godt nok ivaretatt, sier han.

Tveitan mener kompetanse og ressurser i de forskjellige fagmiljøene, som i politiet og utlendingsforvaltningen og andre sektorer, fortsatt er mangelfull.

Det er i dag fullt mulig å gå rundt med flere identiteter i Norge. Biometriske pass, reisebevis og oppholdskort blir ikke lagret i en felles database. Tveiten fortviler over at systemene ikke snakker med hverandre.

At noen alltid vil forsøke å utnytte systemet er noe man må ta høyde for, men det er viktig å hjelpe fortvilte personer som ikke selv klarer å bekrefte identiteten, rett og slett fordi de ikke har noe skriftlig å vise fram, påpeker han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter