Nyheter

Kongelig smak på olje-Nord-Norge

Et Nord-Norge på full fart inn i oljealderen møtte Norges og Sveriges kongepar i Harstad.

Etter to dagers seiling utenfor Lofoten på kongeskipet Norge, ble kong Harald, dronning Sonja, kong Carl Gustaf og dronning Silvia tirsdag morgen møtt av et veritabelt folkehav på kaia i Harstad. Dronning Sonja for anledningen i gul sydvest som vern mot den hissige juni-bygen som akkurat da bredte seg over festspill- og oljebyen.

Over to dager skal de kongelige gjennomføre det første offisielle statsbesøket i Norge på åtte år. Invitasjonen fra det norske kongeparet gjaldt ønsket om å vise de svenske kongelige sentrale deler av den norske nordområdesatsingen.

Taktskifte. Statoils hovedkvarter på Medkila var første stopp på programmet. Det er bare en knapp måned siden kontoret ble oppgradert til Statoils tredje regionkontor på norsk sokkel. Statoil har vært i Harstad siden 1976 og drifter i dag fire felt fra Medkila der statsoljeselskapets fremste letekompetanse for nordområdene også er samlet.

Det var her nytolkningen av seismiske data i Barentshavet for to år siden førte til oljefunnet Skrugard som nå er omdøpt til Johan Castberg.

– Vi ser nå et taktskifte i nord som gir en helt ny giv i landsdelen. Fram til 2019 har vi planer som vil tredoble oljeproduksjonen i nord fra 80.000 fat til 250.000 fat olje i året, kunne Statoils regionsjef Hans Jacob Hegge fortelle de to kongeparene.

Svensk funn. På samme måte som Statoil-geologer i Harstad tenkte nytt om havbunnen i Barentshavet, var det nytenkning som førte til at geologer fra det svenske oljeselskapet Lundin gjorde verdens største oljefunn i 2011 på Avaldsnes (nå Johan Sverdrup) i Nordsjøen.

Kjempefunnet var med og befeste Lundin som et fullverdig oljeselskap med store ambisjoner på norsk sokkel. Geologene som realiserte drømmen om å finne en elefant (oljefelt med mer enn 1 milliard fat olje), var norske og tidligere ansatte i Hydro, Saga og Oljedirektoratet.

Suksessoppskrift. Også Lundin er nå representert med eget kontor i Harstad og med stor appetitt på ressursene som de antar ligger i nord.

– Vi er et internasjonalt oljeselskap, men 80 prosent av våre ressurser ligger på norsk sokkel. På samme måte som da Wallenberg bidro med kapital til å starte Norsk Hydro, ser vi nå at svensk kapital og norsk kompetanse er en suksessoppskrift, fortalte Lundin-sjefen i Harstad, Geir Birger Larssen til de kongelige under miniseminaret i Statoil-kantina.

Tett samarbeid. En næringsdelegasjon med svenske toppledere og norsk næringsliv var også til stede i Harstad. De kjører et eget program under det svenske statsbesøket for å fremme norsk-svensk samarbeid. Oljeminister Ola Borten Moe (Sp) og den svenske næringsministeren Eva Björling deltar også i de svensk-norske samtalene.

Ola Borten Moe ser på møtene som en «manifestasjon» av et tett norsk-svensk næringssamarbeid.

– Det er et samarbeid som er i ferd med å bli enda tettere. Samhandelen øker. Det har aldri bodd flere svensker i Norge enn det gjør nå. Lundin har hatt stor suksess i Norge og bidratt til noen av de største og viktigste funnene på norsk sokkel de siste årene. Det er bra for oss, og det er bra for Sverige, sier Ola Borten Moe til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter