Nyheter

UNE: Ingen fast grense for når barnefamilier skal få opphold

Ikke avklart hva som skal til for at hensynet til barnets beste skal gå foran andre hensyn. NOAS er ikke fornøyd med praksis.

Utlendingsnemnda praktiserer ingen fast grense for når barnets tilknytning til Norge utløser oppholdstillatelse for en asylsøkerfamilie.

Rapport. Utlendingsnemndas (UDI) direktør Ingunn-Sofie Aursnes overleverte mandag formiddag sin rapport om praksisen i slike saker til justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap). Regjeringen ba i fjor om rapporten, ett år etter at stortingsmeldingen om barn på flukt ble lagt fram.

UNE fastslår i rapporten at det ikke er avklart hva som generelt skal til for at hensynet til barnets beste skal gå foran andre hensyn. Etter å ha sett på sin egen praksis fastslår UNE at det ikke er noen fast grense for når barns tilknytning til Norge utløser oppholdstillatelse. Ulik praksis. Men i saker der oppholdstiden er mer enn 4,5 år, inkludert minst ett år på skole, konkluderes det oftest med at hensynet til barna isolert sett taler for att det gis en tillatelse.

UNE understreker at selv om barn fra forskjellige asylsøkerfamilier kan ha omtrent den samme tilknytningen til Norge, kan de innvandringsregulerende forholdene stille seg forskjellig og føre til ulike utfall.

Avslag opprettholdt. Ifølge UNE er det flere eksempler på at tidligere avslag er opprettholdt for familier der barn har en tilknytning gjennom åtte til ti års oppholdstid. I disse sakene mener UNE at det foreligger tungtveiende innvandringsregulerende hensyn, for eksempel ved bruk av falsk identitet eller straffedom for en av foreldrene.

Barnas beste. UNE har også omgjort tidligere avslag og gitt oppholdstillatelse til familier under henvisning blant annet til hensynet til barnets beste. Her har hensynet til barnets beste veid tyngre enn innvandringsregulerende hensyn. (©NTB)

NOAS: – Må klargjøre. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener det skal for lite til før norske myndigheter overkjører hensynet til barns beste.

– Regjering og storting må klargjøre hvordan hensynet til barns beste skal vurderes i saker hvor det er tvil om identitet eller mistanke om uriktige opplysninger, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS.

FNs barnekomité. NOAS mener norske myndigheter ikke i tilstrekkelig grad følger anbefalingen fra FNs barnekomité. Komiteen understreket seinest i slutten av mai at vurderinger av barns beste skal ha høy prioritet og ikke være bare ett av flere hensyn. Noe som innebærer at vurderinger av barns beste må tillegges større vekt enn andre hensyn, skriver NOAS i en pressemelding.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter