Nyheter

Danmark: Flertall for senabort ved handikap

To av tre støtter retten til senabort dersom det er risiko for å få et handikappet barn.

Det viser en undersøkelse som er gjennomført for Kristeligt Dagblad, gjengitt på nettstedet

etik.dk.

1.000 dansker er spurt om deres holdninger til abort.

Aksepteres. Multihandikap, alvorlig arvede sykdommer og Downs sykdom aksepteres som grunner til å godkjenne senabort. To prosent av de spurte aksepterer abort på grunn av barnets kjønn.

– Lederen av den danske Landsforeningen Grete Fält-Hansen karakteriserer tallene i undersøkelsen som «mer positive enn man kunne vente». Til etik.dk sier hun:

– Umiddelbart ville jeg trodd at flere dansker hadde sagt at Downs syndrom berettiger til abort. Jeg ser undersøkelsen som et uttrykk for at man kan leve et godt liv med Downs syndrom.

– Foruroligende. Samtidig understreker hun at det er foruroligende at det tross alt er så mange som er parat til å velge bort barn med handikap som Downs syndrom.

Christian Borrisholt Steen, som er medlem av Det Etiske Råd og spesialkonsulent i Kristeligt Fagbevægelse er bekymret over undersøkelsens resultater.

– Konsekvenser for menneskesynet. – Når så mange mener at for eksempel Downs syndrom berettiger til abort etter 12. svangerskapsuke, får det etter hvert konsekvenser for vårt menneskesyn, sier han ifølge etik.dk.

Han presiserer at alle mennesker har en uendelig verdi, uansett hvilke psykiske og fysiske skavanke de måtte være født med.

Det Etiske Råds leder, Jacob Birkler, understreker at det foretas en grundig, behandling når søknader om senabort vurderes.

– Det verdige i den danske loven er at senaborter bevilges etter individuelt skjønn. Om det er rimelig med en abort, avhenger ikke bare av barnets handikap, men også kvinnens samlede situasjon, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter