Nyheter

Presteprotest mot uteligger-forbud

Prester reagerer på forbudet mot parksoving i Oslo. Natt til tirsdag samles kirkeansatte og lekfolk for å overnatte i Sofienbergparken.

Onsdag vedtok Oslo bystyre en presisering av politivedtektene. Ifølge Aftenposten er ordlyden nå endret til følgende:

«I offentlige parker, grøntarealer, friområder, på veier eller plasser i tettbebygd strøk er overnatting, camping, telting eller lignende forbudt, uten særskilt tillatelse fra kommunal myndighet.»

Samme dag som bystyret behandlet endringsforslaget, ble det holdt en protestaksjon mot forbudet utenfor Oslo Rådhus skriver samme avis. Nå maner også prester til kamp mot forbudet. Torsdag postet Kari Veiteberg, prest i Kirkens Bymisjon i Bergen, denne statusen på nettsamfunnet Facebook:

«Eg bur i feil by no, men har eit intenst behov for sleep out i Sofienbergparken. Tenk om alle prestane i byen og klokkarane og andre geistlige og ugeistlige; ja alle berre la seg til å sove i parken! (..)».

I løpet av kort tid ble kommentarfeltet fylt opp av støtteerklæringer og kommentarer fra folk som sier de vil delta i aksjonen. Natt til tirsdag ruller aksjonistene ut soveposene i Sofienbergparken i Oslo, hvor mange romfolk sov i fjor sommer, frem til de ble bortvist av politiet. Fredag kveld melder 60 personer på arrangementets Facebook-side at de vil delta i markeringen Sleep out, mens 48 sier at de kanskje kommer.

Veiteberg, som tidligere har bodd i Oslo, stiller seg uforstående til bystyrevedtaket.

– Vi ønsker en hjertevarm by. Dette vedtaket er dypt alvorlig for dem det gjelder. Jeg tror ikke noen ønsker å sove utendørs eller tigge. Vi håper aksjonen vil få byrådet vil se på konsekvensene av bestemmelsen på nytt og gjøre om på vedtaket.

For bymisjonspresten er troen hennes en viktig drivkraft bak initiativet.

– Bibelen starter med at alle skal få være i hagen. Derfor blir det vanskelig å godta at noen skal vises bort fra parker og friområder. I arbeidet som bymisjonsprest er det like viktig å vise noe, som å bruke ord. Jeg tror både prester og andre ønsker å la troen bli til handling.

Bispestøtte. Protestaksjonen mot parksove-forbudet får bispestøtte.

– Jeg synes det er flott at noen prester markerer sin motstand mot forbudet på denne måten, sier Atle Sommerfeldt, biskop i Borg bispedømme.

– En slik markering er fredelig, men effektfull. Med denne aksjonsformen viser man samhørighet med mennesker som av ulike årsaker er tvunget til å sove ute. Det blir interessant å se hvordan politiet vil bruke sine knappe ressurser, mener han.

Også Tunsberg biskop Laila Riksaasen Dahl er positiv til aksjonen.

– Dette er strålende, sier hun.

Biskopen etterlyser samtale om de bakenforliggende årsakene.

– Vi kan ikke bare forby symptomene.

Tor B. Jørgensen, biskop i Sør-Hålogaland, sier han ikke kjenner til detaljene i aksjonen.

– Men jeg synes dette høres ut som en flott måte å vise sympati og solidaritet på.

Jørgensen kommer ikke til å være i Oslo når protestene finner sted, men sier at han selv kunne deltatt i en slik type aksjon under gitte forhold.

Oslo biskop Ole Christian Kvarme har tidligere engasjert seg i romfolkets situasjon i byen.

– Fra kirkens side har vi vært opptatt av å jobbe sammen med frivillige organisasjoner og myndighetene for å løse disse problemene.

– Hva tenker du om at prester planlegger å bryte Oslo kommunes politivedtekter?

– Jeg ser på aksjonen som et ønske om å uttrykke solidaritet og synliggjøre en problematikk som må løses på andre måter.

Rammer tilreisende. Kari Veiteberg tror soveforbudet er myntet på en spesiell gruppe.

– Det er lett å tenke at endringene i vedtektene og språkbruken er et ønske om å stoppe spesielle grupper. Når bystyret vedtar innskjerpingen av paragrafen rett før sommeren, når mange kommer tilreisende fra andre land, blir dette enda tydeligere.

Overnatting i Sofienbergparken er et brudd på politivedtektene. Tror du politiet vil gripe inn?

– Dette gjør vi for å vise solidaritet med dem som rammes av forbudet. Aksjonen er ikke rettet mot politiet, men mot bystyrevedtaket. Dette er en ikke-voldelig og kreativ måte å vise at vi ikke kan gå med på denne politiske beslutningen.

Pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt påpeker at de nye politivedtektene er en presisering av regelverket som gjelder i dag.

– Det er et generelt campingforbud i Oslo, som innebærer at det ikke er lov å overnatte og telte i Oslos parker.

Grøndal sier det blir en vurdering for politiet der og da om man griper inn mot personer som bryter forbudet.

Mer fra: Nyheter