Nyheter

De store partiene møtte ikke opp til klimadebatt

Arrangementet til Klimavalg 2013 ble en vennligsinnet samtale mellom småpartiene.

Under debatten i klimaspørsmål i forkant av høstens stortingsvalg, som ble arrangert i Kristiansand mandag kveld, fortalte fraværet av debattanter mest om engasjementet for klimasaken.

LES OGSÅ: Solhjell ønsker en mer politisk kirke

Arbeiderpartiet møtte ikke. Det gjorde heller ikke Fremskrittspartiet. Høyre sendte en anonym fylkespolitiker. SV toppet laget med miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, mens KrF hadde sendt stortingsrepresentant Kjell Ingolv Ropstad. Venstre stilte med Grimstad-ordfører Hans Antonsen, mens Senterpartiet hadde sin førstekandidat i Vest-Agder, Thor Jørgen Tjørhom. I tillegg deltok biskop Ingeborg Midttømme i debatten.

Savn. – Det er klart at det er leit at ikke alle partiene stiller opp. Men slik er det. Vi må jo tro på Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet når de sier at de ikke hadde folk å sende til kveldens debatt. Men jeg skulle svært gjerne satt at de var her, sier Svein Tveitdal, den tidligere FN-direktøren som nå er leder for den tverrpolitiske organisasjonen Klimavalg 2013.

Mer enn 60 norske organisasjoner har sluttet seg til Klimavalg 2013, blant annet Den norske kirke.

LES OGSÅ: Bryter Den norske kirkes miljøenighet

Lobbytapere. Under debatten gikk Svein Tveitdal langt i å erkjenne at organisasjonene som ønsker å få politikerne til å ta valg som kan redusere utslippene av klimagasser, har små muligheter sammenlignet med petroleumsindustrien.

– Jeg kan si at petroleumsfolkene er utrolig dyktige på lobbyvirksomhet. Det lobber 100 ganger mer enn det vi i Klimavalg klarer, sa Tveitdal.

I en samtale med Vårt Land etter debatten, modifiserte han denne uttalelsen noe. Han understreket at det uansett er viktig å handle.

LES OGSÅ: Frp truer kirken med pengekutt

– Det verste vi som ønsker en offensiv klimapolitikk kan gjøre, er å sitte helt stille. Da overlater vi banen til dem som har andre interesser. For oss er det viktig å holde oppmerksomheten på klimasaken når vi nå går mot valg. Politikerne må få mot til å ta de upopulære beslutningene som er nødvendig for å unngå en altfor stor oppvarming av kloden, sa Tveitdal, som i sin oppsummering etter debatten sa at han «på ingen måter var oppløftet» etter å ha vært tilstede i Håndverkerforeningen i Kristiansand.

LES OGSÅ: Kirken tar ny oljekamp mot ministeren

Liten interesse. Men det var ikke bare politikere som glimret med sitt fravær under klimadebatten. Også i salen var det svært godt med plass. I overkant av 40 tilhørere hadde funnet veien til utestedet som var arena for den politiske debatten.

Ganske mange av disse tilhørte det politiske sekretærkorpset som var der for å støtte «sin politiker». I tillegg var representanter for 1. mai-komiteen i Kristiansand i salen. De delte ut flyere med programmet for årets feiring i byen.

Regjeringsalternativene. Bård Vegar Solhjell var den av talerne som høstet størst applaus blant de frammøtte. Da han raljerte over at Høyre-ordførere ikke likte konkurransen som gav størst uttelling for de kommunene som har den beste kollektivpolitikken, men som samtidig kan tenke seg å konkurranseutsette skoletilbudet, var det mange i salen som både klappet og lo.

Ellers brukte Solhjell en del av sin tid til å fortelle om den store miljøinnsatsen SV har gjort i regjeringen, og hvordan de har holdt utbyggingskåte AP-politikere i ørene.

– Det jeg vil si til dere velgerne, er at dere må vise miljøansvar ved høstens valg. Uansett hva dere gjør, må dere stemme på en slik måte at vi ikke får Fremskrittspartiet inn i regjeringen, sa SV-statsråden.

Selvkritisk. Ellers gikk KrFs Kjell Ingolf Ropstad langt i erkjennelsen av at han ikke oppfører seg slik han bør på Stortinget.

– Hver eneste dag kjefter jeg på SV og på det dette partiet gjør. Men i realiteten er det jo Arbeiderpartiet jeg burde kjefte på. Problemet er at det er så mye enklere å ta SV. Framover skal jeg forsøke å være hardest mot Arbeiderpartiet, sa Ropstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter