Nyheter

Obama skjerper kampen for strengere våpenkontroll

Siden desember har 3.300 mistet livet i skyteepisoder i USA.

20 år gamle Adam Lanza drepte 26 mennesker på en skole i delstaten Connecticut for mindre enn fire måneder siden. Bare siden da har rundt 3.300 andre mistet livet i skyteepisoder ulike steder i USA.

LES MER: Mistet barn i massakre, forteller om sin smerte

Taushet. Slike skytinger er blitt så vanlige at de hver for seg bare når opp i lokalnyhetene der de skjer, om de da ikke forbigås i full taushet av mediene. Likegyldigheten er en farlig fiende for president Barack Obama i hans kamp for strengere våpenkontroll, skiver nyhetsbyrået DPA i en analyse.

Storavisen New York Times forsøker å bryte tausheten med daglige meldinger om skyteepisoder rundt om i landet. Hver for seg er hendelsene små, men like fullt er de tragedier som viser hvordan flodbølgen av håndvåpen preger USA.

LES MER: Våpenmotstandere samler seg foran Det hvite hus

Drept av hagle. I delstaten North Carolina pusset en familiefar sent på natten haglgeværet sitt, mens hans ti år gamle sønn satt og så TV i det samme rommet. Geværet gikk av, gutten ble truffet i bakhodet og døde, meldte nettavisen Huffington Post nylig.

I delstaten Florida er en 22 år gammel kvinne siktet for drap etter at hun skjøt eksen sin da de tilfeldigvis møttes utenfor et postkontor.

– Han var slik en nydelig gutt, han pleide å fjerne beina fra fisken hennes før de spiste, forteller kvinnens mor til nettstedet jacksonville.com.

LES MER: Sjokk og sorg etter skolemassakre i Connecticut

Storoffensiv. Kommentarfeltene under nyhetsmeldingene viser at amerikanerne på lokalplanet er forferdet over slike hendelser. Spørsmålet er om dette er nok til å sikre president Barack Obama den nødvendige oppslutningen, når han denne uken går til ny storoffensiv for strengere våpenkontroll. Ett av presidentens framstøt er mandagens reise til Newtown i Connecticut, åstedet for skolemassakren i desember.

De siste dagene har Det hvite hus dessuten sendt ut en rekke Twitter-meldinger med argumenter for strengere kontroll.

LES MER: Flere titalls drept i skoleskyting i USA

Støtte fra politiet. Tirsdag tar presidenten imot ledende politifolk som støtter denne offensiven i Det hvite hus i Washington. Onsdag skal førstedame Michelle Obama tale om det samme temaet i Chicago, og torsdag snakker visepresident om saken på riksdekkende fjernsyn.

Likevel ser det ut til å være langt igjen før Kongressen vedtar en strengere våpenlov. De folkevalgte forhaster seg ikke med å behandle et forslag om å forby tunge halvautomatiske våpen og ammunisjonsmagasiner med plass til flere enn ti patroner.

Et av Obamas problemer er ifølge DPA at ikke bare republikanerne, men også hans egne demokrater, er skeptiske til strengere våpenlover. Kamp for en slik tilstramming vil ikke være noen vinnersak ved mellomvalget neste år, blir det sagt. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter