Nyheter

Utøya-far saksøker myndighetene

Bjørn Inge Dalby som mistet sønnen Andreas Grønnesby Dalby på Utøya 22. juli 2011, har bestemt seg for å saksøke norske myndigheter.

Flere av de etterlatte Utøya-familiene ønsker å få fastslått et ansvar etter myndighetenes håndtering den 22. juli og vurderer å gå til sak mot staten eller politiet, skrev Aftenposten fredag.

Nå forteller Dalby til Hamar Arbeiderblad at han har bestemt seg for å gå til søksmål mot politiet.

VÅRT LAND MENER: Ikke ferdig med Utøya

– Noen kommer nok til å trekke seg, men jeg har bestemt at jeg vil gjennomføre dette. Det som gjenstår er at advokatene våre finner ut hvem som formelt skal bli saksøkt, og om det blir en sivilsak eller en privat straffesak, sier Dalby.

Han sier det har kommet fram at det har blitt gjort mange fundamentale feil som kunne ført til at sønnen kunne vært i live i dag.

– Vi fikk 300.000 kroner i erstatning, og som etterlatte føler vi dette beløpet som en hån. Vi sitter igjen med følelsen av at det ikke spilte noen rolle om du kom død eller levende igjen fra øya, ettersom erstatningssummen er den samme. Hovedmålet med søksmålet blir derfor å få en høyere erstatningssum, men det vil også bli viktig å fordele ansvaret for de feil som ble gjort, sier han.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sa til Aftenposten fredag at det er viktig å avklare ansvarsforholdet på en seriøs måte.

– Med 22. juli-kommisjonens rapport som bakteppe og med kunnskap om de enorme tap som er lidd, vil dette være naturlig, sier hun.

Flere av familiene gir imidlertid uttrykk for at de vil tenke seg nøye om før de går med på et søksmål på grunn av den personlige belastningen som vil følge med en eventuell ny rettssak. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter