Nyheter

Satellitter klare til gratis katastrofe-hjelp

De er helt ukjente for de fleste av oss, men likevel kan de bli vår redning hvis en katastrofe skjer: Et nettverk av satellitter går i bane rundt jorda og er klare til å gripe inn om et jordskjelv eller en tsunami inntreffer.

Til daglig er de opptatt med vitenskapelig eller rent forretningsmessig arbeid. Men noen få og enkle tastetrykk kan gjøre dem tilgjengelige for redningsarbeidere på jorda som må vite nøyaktig hvor de skal dra, og hva de må ha med seg.

De må også få beskjed om det er fysisk mulig å få hjelpen fram nede på bakken: Kanskje er en bru som fører en hovedvei over en elv nær katastrofeområdet, brutt sammen, og hvilken annen vei skal mannskapene på lastebilene med nødhjelp da følge? Satellittene har svaret.

Velger satellitt. – Vi velger ut en satellitt fra det vi vet om behovet for informasjon: radarbilder eller vanlige foto? Med hvor høy oppløsning? Dette avhenger i sin tur av hva slags katastrofe det er snakk om, sier Catherine Proy ved Frankrikes nasjonale senter for romstudier CNES.

CNES og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA tok i 1999 initiativ til en avtale som kalles Det internasjonale charter om verdensrommet og større katastrofer. Til sammen 14 nasjonale romfartsorganisasjoner med i alt 20 satellitter har sluttet seg til denne avtalen.

Når katastrofen truer – eller allerede er skjedd – plukker en «autorisert bruker» av avtalen opp telefonrøret og slår ett bestemt telefonnummer til ESA i Paris. Denne telefonen er betjent 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

Ingen betaling. I løpet av tre timer fra øyeblikket alarmen går, kan en satellitt være utvalgt og programmert til å ta bilder når den passerer over katastrofeområdet. Alt skjer uten at noen krever noen form for betaling. Det er som på verdenshavene: En havarist betaler heller ikke for å få nødhjelp.

Landene som drar nytte av disse tjenestene, er for det meste økonomisk svaktstilte. Haiti fikk denne typen hjelp etter katastrofen som rammet den lutfattige nasjonen i Karibia i 2010. Satellittene hjalp haitierne med å finne kilder til rent vann og unngå områder med rasfare.

Systemet har sine svakheter, ikke minst fordi satellittene som brukes, bare har begrensede mengder drivstoff om bord til manøvrering. Men tallet på satellitter som står til rådighet, vil øke og manøvreringsbehovet synke når Russland trolig om kort tid slutter seg til samarbeidet. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter