Nyheter

Sp-lederen til kamp for sine kjernevelgere

Bedre økonomi for bønder, sterkere satsing på distriktsutvikling og kampen mot EU var gjennomgangstema i landsmøtetalen til Liv Signe Navarsete.

– Vi tør å tale Brussel midt imot og innføre prosenttoll. Fordi vi vet at landbruksvarer ikke er som spiker og fjernsyn, sa Navarsete i sin åpningstale til partiets landsmøte i Loen fredag.

Partilederen velger å fri til kjernevelgerne med gjenkjennelige Sp-saker i en periode der regjeringspartiet lenge har slitt med oppslutningen, og vaker rundt sperregrensen på 4 prosent.

– Det vil merkes i Norge hvis Senterpartiet ikke sitter i regjering, og viktige verdier vil miste et talerør. Kanskje syns det ikke alltid like godt når motmakta sitter i regjering, men Norge vil se annerledes ut hvis andre krefter tar over, sa Navarsete.

Gass i nord. Den eneste nyheten Sp-lederen hadde med seg til det ærverdige Alexandra hotell i Loen, er at regjeringen fredag godkjenner utbyggingsplanene for gassfeltet Aasta Hansteen.

– Nord-Norge får del i oljeeventyret, også uten oljeboring i Lofoten, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete, til stor applaus i landsmøtesalen.

Senterparti-landsmøtet skal senere denne helgen diskutere olje- og gassutvinning i Lofoten Vesterålen og Senja. Der vil trolig et stort flertall gå inn for fortsatt nei til konsekvensutredning av de omstridte områdene. Nestleder Ola Borten Moe har allerede innsett at han går på et politisk nederlag, og ikke får støtte for sitt forslag om å starte utvinning av Nordland IV.

Aasta Hansteen-feltet er det nordligste gassfeltet i Norskehavet og ligger rundt 300 kilometer vest for Bodø. Reservene i feltet er anslått til 47 milliarder kubikkmeter oljeekvivalenter, og det er Statoil som står som driftsoperatør. Driftsenheten skal lokaliseres i Harstad, helikopterbasen i Brønnøysund, og forsyningsbasen skal legges til Sandnessjøen.

– Det er vi som tar hele landet i bruk, sier Navarsete.

Utbyggingen skal skje på 1.300 meters dyp og blir dermed den dypeste på norsk sokkel.

Konflikter. Konfliktene i partiledelsen, som VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen har beskrevet i den uautoriserte biografien «Ola Borten Moe. Portrett av en pløyboy», var det første Sp-lederen snakket om i sin tale. Stortingsrepresentant Kjersti Toppe har tidligere uttalt at konflikten mellom Navarsete og Ola Borten Moe lammer partiet.

– Uenigheten i Sp-ledelsen er en styrke for partiet. Det fører til at vi oppnår mer politisk, sa Navarsete.

Og la til at partiet skal tåle at både parti og enkeltpersoner blir satt under lupen, men at ingen i partiledelsen kjenner seg igjen i det bildet som er tegnet av hvordan de samarbeider.

Jordbruksoppgjøret. I fjor vår kom den rødgrønne regjeringen på kant med bondeorganisasjonene, som senere brøt jordbruksforhandlingene. Det gjorde spesielt vondt for Senterpartiet, som har en stor del av sine kjernevelgere i primærnæringene. Nå lover Navarsete å kjempe enda hardere for bøndene, og sier at yrkesgruppen må få samme økning av sin kjøpekraft som andre grupper i samfunnet.

– Vi må ha jordbruksoppgjør i tiden framover som gir grunnlag for å øke lønnsomhet og optimisme i næringen. Jeg kan love dere at vi er klare til å slåss, sa Navarsete i sin landsmøtetale.

Hun tok også til motmæle mot kritikken av Innovasjon Norge, slo et slag for nynorsken og karakteriserte Senterpartiet som «ei kjerring mot strømmen».

– Av og til trengs det. I kampen for distriktene, for primærnæringene, for småkommuner, eller mot EØS og sentralisering, sa Navarsete.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter