Nyheter

Kongen jobber mest, og mer for hvert år

Kongen henger i som aldri før. I fjor deltok kong Harald på 225 offisielle arrangementer, som vanlig klart flest av alle i kongefamilien.

Tross alderen hadde han 11 prosent flere oppdrag enn i 2011, og 40 prosent flere enn i 2010.

Dette framgår av de siste årsberetningene fra Slottet. Den siste ble lagt fram fredag formiddag. Fasiten for 2012 viser at kong Harald deltok på 225 offisielle arrangementer, mens han i 2011 deltok på 204 og i 2010 på 160. Dette inkluderer faste plikter, som audienser, statsråd og representasjon. Men kongen takker også ja til mange invitasjoner til arrangementer over hele landet.

– At aktiviteten ser ut til å variere fra år til år er mer tilfeldigheter, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til NTB

I fjor feiret kongeparet sine 75-årsdager, og deltok i en rekke arrangementer knyttet til dette. Men Gjeruldsen tror ikke nødvendigvis dette har slått ut på mengden oppdrag, ettersom det gjerne er spesielle hendelser hvert år, enten det er jubileer eller mer tragiske omstendigheter som krever kongelig engasjement, som i kjølvannet av 22. juli 2011.

Minst på kronprinsessen. Årsberetningen fra 2012 viser at kronprins Haakon, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit deltok på henholdsvis 161, 102 og 90 offisielle arrangement i fjor.

– Kongen har en del konstitusjonelle plikter bare han kan utføre, derfor har han flere oppdrag. At kronprinsen er den som deltar mest, nest etter kongen, henger sammen med at han er med på en del av disse tingene, forklarer Gjeruldsen.

Mens kongens aktivitet har økt klart sammenlignet med de to de foregående årene, har kronprinsens offisielle oppdrag gått ned med 12 prosent siden 2011 og hele 26 prosent siden 2010. Dronningen og kronprinsessens antall offisielle oppdrag er også betraktelig lavere i 2012 enn årene forut.

Også dette mener Slottet er tilfeldig.

Planlagt minus. Av årsberetningen framgår det at kongehuset avla besøk i 53 kommuner fordelt på 17 av landets fylker og Svalbard i fjor. Dette er omtrent som foregående år.

Dokumentet inneholder også oversikt over kongehusets utgifter. Årsregnskapet for Den kongelige civilliste og kronprinsparets stab viser at begge hadde et kraftig underskudd i fjor, men dette er ifølge hoffsjef Åge B. Grutle er dette planlagte underskudd. Minustallene dekkes av avkastning av midler fra 2011, da de gikk hadde et tosifret millionbeløp i overskudd. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter