Nyheter

Kirker kritiserer regjerings kuttpolitikk

Den britiske regjeringen måtte søndag forsvare sin innstrammingspolitikk mot kritikk fra fire av Storbritannias største kirkesamfunn.

Innstrammingene, som trer i kraft fra og med april, er ledd i regjeringens forsøk på redusere offentlige utgifter og underskuddet på statsbudsjettet.

Regjeringen vil blant annet legge opp til at de sosiale tjenestene bare skal øke med 1 prosent i året, godt under inflasjonen. Dessuten blir det et tak på sosiale tjenester, og en reduksjon i boligstøtte til mottakere som har et ekstra soverom.

'Nødvendige'. «Vi ønsker bare å gjenopprette de opprinnelige prinsippene for en velferdsstat: At de som kan arbeide, må arbeide, og at et liv basert på sosialtjenester ikke skal bli mer behagelig enn å arbeide,» skriver finansminister George Osborne og arbeidsminister Iain Duncan Smith i The Telegraph søndag.

De skriver at innstrammingene er nødvendige for å opprettholde det internasjonale finanssystemets tillit til Storbritannia, og holde de britiske rentekostnadene nede.

Ikke desto mindre har Storbritannia vært gjennom to resesjonsperioder siden de konservative kom til makten i 2010, og veksten er fortsatt svak.

Felles uttalelse. I en fellesuttalelse fra baptistkirken, metodistkirken, den kalvinistiske United Reformed Church og Church of Scotland heter det at kuttene er urettferdige for de fattige. Det samme sa den anglikanske kirkens leder, Justin Welby, forrige måned.

De fire kirkesamfunnene sier også at de avviser forsøket på å basere debatten på at et skille mellom dem som har ambisjoner, «the strivers», og dem som måtte være arbeidssky, «the skivers».

– En retorikk som legger skylden på de fattige for at de er fattige, fører til tiltak (velferdskutt) som dem som ble kunngjort i dag. Flertallet av dem som er fattige i Storbritannia i dag, er i arbeid, Paul Morrison i metodistkirken søndag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter