– Vi har strukket oss langt for å hjelpe utenlandske tiggere sammeliknet med andre byer, sier John Stene (Ap), rådmann i Trondheim kommune.
Men nå har politikerne sluppet opp virkemidler og går nå et langt skritt lengre enn regjeringens ønske om å innføre meldeplikt: både Arbeiderpartiet (Ap), Høyre og Fremskrittspartiet er enige om å forby tigging i kommunen.
– Vår humane innfallsvinkel for å hjelpe folk i nød har ikke hatt den effekten et enstemmig formannskap håpet, sier Stene.
Mange tiltak. Rådmannen lister opp tiltak kommunen har tilbudt tiggere og romfolk for å imøtekomme deres behov:
# Tilrettelagt et område utenfor byen hvor romfolk og andre tiggere kan bo lovlig.
# Mulighet for å ta inn i Frelsesarmeens lokaler på netter hvor gradestokken viser ti minus eller mer, og samtidig få seg et varmt måltid og en dusj. Kirkens Bymisjon har også nattåpent i Vår Frues kirke hvor de som trenger det kan varme seg.
# Mange utenlandske tiggere har også vært hos Nav for å registrere seg og fått hjelp av en lokal rådgiver.
Politiregistrering. Kommunen har også innført meldeplikt hvor tiggere skal registrere seg hos politiet får å få lov til å tigge. Stene forklarer ønsket om tiggeforbud.
– Vi opplever at del av de utenlandske tiggerne som kommer hit, kanskje har andre målsettinger enn å tigge. Det har også vært problemer knyttet til at flere driver med oppsøkende tiggervirksomhet og banker på dørene til folk for å be om penger, forklarer rådmannen, og legger til at 30 prosent av øst-europeerne som tigger i Trondheim er straffeforfulgte i Norge.
Han sier rusmisbrukere og andre lokale brukere opplever at tiggere opptar store ressurser hos frivillige organisasjoner slik at de ikke får den hjelpen de trenger.
Selgere av bladet Sorgenfri, Trondheims svar på gatemagasinet =Oslo, opplever også å bli utkonkurrert og provosert av pågående romfolk som også selger sine blad, sier Stene.
Det har kommet 30 nye tiggere til byen siden i sommer, ifølge Stene. Han er redd de har kommet på grunn av kommunens tilbud.
– Uriktig valg. Kirkens Bymisjon (KB) i Trondheim har drevet oppsøkende arbeid rettet mot Trondheims tiggere i 20 år. Daglig leder Dag Aakre rister på hodet over politikernes ønske om et tiggeforbud.
– Det vil bety at vi går tilbake til å kriminalisere tigging, og vi møter dermed en utfordring som hører hjemme på det sosialpolitiske feltet med politi- og straffeforfølgelse, sier Aakre.
Han stiller seg sterkt tvilende til at utenlandske tiggere kommer til Norge på grunn av kommunale tilbud.
– Jeg tror ikke folk kommer hit for å gå på toalettet. Dette er mennesker som betaler en høy pris når de forlater barn og familie i hjemlandet for å komme hit å tigge, mener han.
Rom for alle. – Å kriminalisere tigging rammer veldig bredt. Det er et forslag som vil kriminalisere norske rusmisbrukere eller fattige. Jeg ønsker ikke en by eller et samfunn hvor den som sitter stille og fredelig med koppen skal kriminaliseres. Man stopper ikke tigging ved å gjøre det kriminelt, avslutter Aakre.