Nyheter

USA vil ha slutt på fyll i FN

Amerikanerne ønsker å stenge døren for berusede diplomater.

Fylla holder på å ta overhånd i FN, mener USA. Nå tar amerikanerne til orde for at berusede diplomater stenges ute fra budsjettforhandlingene i verdensorganisasjonen.

Det er ikke snakk om noe alkoholforbud, bare om forbud mot fylliker i møterom, sier den amerikanske viseambassadøren til FN, Joseph Torsella.

Han fremmet nylig det han kalte USAs rimelige krav på et møte i FNs Femte komité, som er ansvarlig for budsjettsaker.

– Vi foreslår i all beskjedenhet at forhandlingsrommene i fremtiden skal være rusfrie soner, sa Torsella, som er amerikanernes talsmann i saker om angår styresett og reformer i FN.

Kravet reises samtidig som FN-diplomater holder stadig flere nattmøter foran påskeferien.

Flytende kveldsmat. Og det skjer stadig oftere at diplomatene stiller opp på slike møter etter å ha inntatt kveldsmat i flytende form.

– Noen av dem møter fram selv om de er så fulle at de nesten ikke greier å stå på beina, sier en diplomat som ber om å få være anonym.

– En av disse folkene skulle attpåtil føre referat av forhandlingene, han måtte byttes ut, tilføyer en annen diplomat ifølge nyhetsbyrået AFP.

Men enkelte kolleger mener det dreier seg om overdrivelser og høyst udiplomatisk skittkasting.

– Det er absolutt ikke slik at de som forhandler i FN-systemet, er fulle hele tiden – de som deltar i forhandlingene er alle som én klinkende edru, sier en tredje diplomat. I likhet med de to andre vil vedkommende ikke siteres ved navn.

«Spar champagnen». Joseph Torsella ber på sin side om at hans kolleger sparer champagnen til en fortjent skål når arbeidet er unnagjort.

– På den måten kan vi også styrke Femte komités frynsede rykte, tilføyer den amerikanske viseambassadøren.

Torsella er fullstendig klar over at det fins en lang diplomatisk tradisjon for kontrollert bruk av alkohol som «smøremiddel» i forhandlinger. Men han er bekymret for at fravær som skyldes fyll kan føre til forsinkelser i arbeidet med viktige saker.

Av og til kan det være vanskelig å vite om fraværet bunner i alkoholbruk, eller om det i virkeligheten dreier seg om bevisste forsøk på å trenere arbeidet. Edruelig omgang spesielt med budsjettsaker er særlig viktig for FNs mange fattige medlemsland.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter