Nyheter

Omstridt blogger mistet jobben

Blogger og forfatter Ole Jørgen Anfindsen mener han mistet jobben i Det Norske Veritas fordi han har ytret seg kritisk om innvandring.

I fjor sommer vitnet Ole Jørgen Anfindsen i 22. juli-rettssaken i Oslo tingrett. Han var kalt inn som sakkyndigvitne, etter å ha markert seg i innvandringsdebatten i en årrekke. Anfindsen er opptatt av raseteorier og har blant annet hevdet at ulike raser har ulik intelligens.

I et innlegg publisert i nyeste utgave av tidsskriftet Samtiden kommer det fram at Anfindsen mistet jobben som forsker i Det Norske Veritas (DNV) kort tid etter at han vitnet i tingretten. Ingen i ledelsen i DNV skal ha sagt rett ut at ytringene var årsaken til at Anfindsen måtte gå. Han mener likevel det er åpenbart at samfunnsengasjementet hans, kombinert med negativ medieomtale etter vitnemålet i tingretten, var den bakenforliggende årsaken.

– Jeg hadde blitt en varm potet som ingen ville holde i. Jeg fikk først vite at jeg skulle skifte avdeling, men så lot ikke det seg gjøre likevel. Fra ledelsen i Veritas fikk jeg beskjed om at de hadde snudd alle steiner og dessverre ikke så andre løsninger enn å be meg gå, sier Anfindsen til Vårt Land.

Arbeidsledig i fire måneder. Ifølge Anfindsen skjønte han allerede dagen etter 22. juli-terroren i 2011 at noe var i gjære på jobben. Det hele toppet seg på våren og forsommeren 2012. Han sier det var en stor belastning for ham å bli bedt om å slutte i jobben han hadde hatt i 3,5 år, men at han tross alt føler seg godt ivaretatt av DNV.

– Veritas opptrådte menneskelig og profesjonelt på samme tid. Samtidig gikk det hardt inn på meg å miste jobben, sier Anfindsen.

Han ble oppfordret av DNV å skaffe seg en advokat, som selskapet betalte for. Han fikk en sluttpakke, og forlot kontoret sitt i fjor sommer. Han var ikke en del av en nedskjæringsprosess i selskapet.

Anfindsen gikk arbeidsledig i fire måneder, og startet i ny jobb i november i fjor.

– Det var nervepirrende å gå uten jobb, og det var naturlig nok en belastning for mine nærmeste også. Det er ikke bare-bare å søke ny jobb når navnet ditt er blitt satt i samme bås som «høyreekstreme», og jeg fryktet at karrieren min var lagt i grus. Heldigvis fikk denne historien en lykkelig slutt, sier han.

Angrer ikke. Anfindsen svarer «nei» på spørsmålet om han angrer på noe han har sagt eller gjort, selv om han mener det førte til at han mistet sin forrige jobb.

– Jeg angrer ikke på at jeg har vært samfunnsengasjert i 20 år, skrevet en bok og utallige leserinnlegg. Det jeg derimot angrer litt på, er noe av det jeg sa i tiden etter 22. juli og da jeg vitnet i 22. juli-rettssaken, sier han.

– Hvilket inntrykk skulle du ønske at folk satt igjen med etter rettssaken?

– Jeg var stresset og ser nå at jeg burde vært mer avdempet og forsiktig i ordvalget. Med litt mer is i magen ville jeg klart å kommunisere bedre hva jeg mener: At Breivik er en tilregnelig, kriminell terrorist som må straffes.

Han angrer heller ikke på at han stilte i rettssaken, selv om medietrykket og reaksjonene i etterkant ble enda sterkere enn han hadde forventet.

– Jeg skulle gjerne sluppet belastningen, og var ganske knekt etterpå. Jeg brukte flere måneder på å komme til hektene igjen. Samtidig vet jeg at jeg gjorde mitt beste, en ærlig innsats. For meg var det et poeng å sette rettsstatens prinsipper foran mitt eget ønske om å unngå ubehag og problemer.

Veritas kommenterer ikke. Det Norske Veritas (DNV) har lest Ole Jørgen Anfindsens artikkel i Samtiden, samt Anfindsens uttalelser til Vårt Land. De er kjent med at Anfindsen mener han ble bedt om å slutte fordi han har vært aktiv i innvandringsdebatten. DNV ønsker ikke å kommentere saken i detalj, og har sendt følgende svar på e-post:

«Ole Jørgen Anfindsen og Det Norske Veritas ble enige om en sluttavtale. Anfindsen sier selv i sitt innlegg i Samtiden at forhandlingene om sluttavtalen forløp på en ryddig og grei måte. Dette er vi helt enig i. Et element i avtalen var at innholdet skulle behandles som konfidensielt av begge parter, siden dette dreier seg om et personalforhold. Derfor kan vi ikke kommentere avtalen ytterligere.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter