Nyheter

Stor usikkerhet etter uavklart Italia-valg

Velgerne har gjort protestpartiet til komikeren Beppe Grillo til største parti.

Italia er i politisk villrede etter at velgerne gjorde landet uregjerlig og protestpartiet til komikeren Beppe Grillo til største parti. Analytikere frykter for eurosonens framtid.

«Vinneren er: uregjerlighet» var overskriften i Roma-avisa Il Messaggero etter at valgresultatet viste at det ikke er flertall for noen styringsdyktig regjering.

Børser over hele verden reagerte umiddelbart med kraftig nedgang, særlig i Italia, der Milano-børsen falt 5 prosent på formiddagen.

Euroen falt til sitt laveste nivå på sju uker, mens investorer flyktet til tryggere statspapirer i Tyskland, med kraftig stigende renter i Italia som resultat.

Pessimisme og optimisme. Norske kommentarer varierer fra dyp pessimisme for eurosonens framtid til nøktern optimisme på Italias vegne.

– Jeg vil ikke overdrive dramatikken, sier Nordeas Steinar Juel til NTB og minner om at det var en tilsvarende situasjon i Hellas. Og det gikk bra etter nyvalg.

– Etter å ha fått utløp for sin frustrasjon og sitt raseri ser italienske velgere konsekvensene av sitt valg, og i neste omgang kan de opptre mer fornuftig, tror han.

Han mener heller ikke det uavklarte valget er nok til å avspore den positive utviklingen i eurosonen den siste tiden, selv om det kan bli litt uro på børsene.

Sjeføkonom Harald Andreassen i Swedbank First Securities frykter derimot at valget er selve skuddet for baugen for hele europrosjektet.

– Det alvorlige er at italienerne har sagt nei til å holde seg på den smale sti, mens det er uklart hva de har sagt ja til. I Hellas var det hele tiden flertall for europrosjektet, sier han til E24.

Han mener valget åpner for at Italia forlater Mario Montis reform- og innstrammingspolitikk, og at Italia dermed ikke vil ha håp om en hjelpepakke fra andre europeiske land.

Vant, men vant ikke. Sentrum-venstre-koalisjonen til Pier Luigi Bersani ble største gruppe i nasjonalforsamlingens annetkammer med knapp margin, men får likevel et klart flertall på grunn av styringstillegget det vinnende partiet får.

I senatet, derimot, klarte verken venstresiden eller noen andre å få flertall, og ingen regjering kan styre effektivt uten flertall i begge kamre.

Det som uroer markedet mest, er at tidligere statsminister Silvio Berlusconi og Femstjernersbevegelsen til komikeren Beppe Grillo sammen fikk over halvparten av stemmene, og at Monti led et sviende nederlag med bare 10 prosent av stemmene.

Protestvalg. Grillos protestparti ble største enkeltparti, og Berlusconis høyrekoalisjon ble størst i senatet som resultat av motstanden mot de sviende innstrammingene til Monti, som har brakt landet på rett kjøl og foreløpig berget euroen.

Ingen mulige koalisjoner ser ut til å være styringsdyktige, noe som åpner for nyvalg i løpet av få måneder. Grillo har hittil gjort det klart at han ikke er interessert i å samarbeide med noen andre, men Berlusconi antydet tirsdag morgen at han kan være åpen for samarbeid med Bersanis koalisjon.

På den andre siden utelukker han klart og tydelig en koalisjon med Monti, som han hevder har kjørt Italia ut i resesjon med sine reformer.

Berlusconi fikk sitt gode resultat etter blant annet å ha lovet å sende en giro til alle med den forhatte eiendomsskatten som var en del av Montis reformprogram.

I et TV-intervju tirsdag morgen blåste Berlusconi av markedets negative reaksjon på valget og oppgangen på italienske renter.

Undervurdert frustrasjon. Analytikerne sier at alle Grillos motstandere har undervurdert den store appellen som hans grasrotbevegelse, som kaller seg et «ikke-parti», hadde, særlig blant unge velgere som står uten jobb og uten utsikt til en verdig framtid.

I de siste ukene av valgkampen strømmet folk til i hundretusenvis for å høre Grillo skjelle ut alt fra korrupte politikere og bankierer til Angela Merkel.

– Femstjernersbevegelsen er valgets virkelige vinner, sier SEL-leder Nichi Vendola.

Han mener at venstrekoalisjonen blir nødt til å søke et samarbeid med Grillo, som ellers går inn for grønn energi og gratis internett.

Selv om Monti er respektert internasjonalt for reformene som stabiliserte Italia og holdt euroen i live, er han foraktet hjemme fordi reformene i første omgang har gjort livet vanskeligere for italienere flest, med økte skatter og stor arbeidsløshet. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter