Nyheter

Trusselmistenkt kobles til islamkritisk organisasjon

Mannen som er pågrepet for å ha kommet med trusler mot Stortinget skal ha forbindelse til Norwegian Defence League.

Mannen som er pågrepet for å ha kommet med trusler mot Stortinget, kobles til den islamkritiske organisasjonen Norwegian Defence League (NDL) av flere medier.

Etter tre aksjoner mot leiligheter på Lambertseter i Oslo onsdag pågrep politiet mannen de mener sto bak bombetrusselen mot Stortinget. Han er 27 år og bosatt i Buskerud.

Mannen var i besittelse av en skuddsikker vest og et gassvåpen da han ble pågrepet i en leilighet 11.52 onsdag, opplyste stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Aksjonen var den tredje mot leiligheter i området Lambertseter- Bergkrystallen sørøst i Oslo. Politiet mener de nå har fått tak i rett person.

– Han er kjent av både oss og Nordre Buskerud politidistrikt fra tidligere, og dette stemmer bra med det vi vet om ham fra før. Han har fremsatt trusler tidligere, opplyste Fredriksen.

Oslo-politiet sa onsdag kveld på Twitter at de tok sikte på å avhøre den siktede i løpet av kvelden.

LES OGSÅ: Truet med å sprenge Stortinget

NDL. Nettstedet Vepsen var først ute med opplysninger om mannens NDL-tilknytning, TV 2 fulgte opp med at han tidligere er dømt for narkotikamisbruk og tyveri og framstår som islamfiendtlig. Han har deltatt i minst én demonstrasjon i regi av den høyreorienterte bevegelsen NDL.

Politiet er kjent med opplysningene om 27-åringens politiske ståsted, men ønsker ikke å kommentere saken, sier Johan Fredriksen til VG.

Var på bussen. De første meldingene om en mistenkelig person kom like før midnatt natt til onsdag da en sjåfør på bussen mellom Hønefoss og Sandvika overhørte at en passasjer i en telefonsamtale snakket om å sprenge Stortinget. Mannen skal ha fremstått som ruset og muligens syk og hadde på seg skuddsikker vest og bar på en stor bag.

– Vi har ikke hatt et formelt avhør ennå. Men han erkjenner at han var på bussen. Det er ingen ting ved vårt kjennskap til ham som tyder på at det er flere involverte, men det vil etterforskningen vise, sa Fredriksen på pressekonferansen.

– Reaksjonene på trusselen var sterkere enn nødvendig, men vi ville ikke ville ta noen sjanser, la han til.

Evakuerte beboere. For politiet reagerte kontant og i stor skala. Området rundt Stortinget ble raskt sperret av, og væpnet politi holdt vakt rundt bygningen.

Vitneforklaringer førte til totalt tre aksjoner mot leiligheter i området Lambertseter-Bergkrystallen. Den første aksjonen skjedde i 05-tiden onsdag morgen. 41 naboer, inkludert flere barn, ble evakuert før aksjonen. Suzan Kaptan, en av de evakuerte naboene sier til NTB at evakueringen var skremmende og ubehagelig, men roser politiet for å ha opptrådt veldig rolig.

Mannen som ble pågrepet ble kort tid etter løslatt og sjekket ut av saken. Politiet aksjonerte senere mot en annen leilighet i nærheten, men uten å pågripe noen. Rett før klokken 12 gikk politiet til en tredje aksjon som førte til pågripelsen av 27-åringen.

Rutiner skal skjerpes. Kort tid etter ble sikkerhetstiltakene ved Stortinget fjernet.

Flere stortingsrepresentanter reagerte på at de ikke var blitt varslet om trusselen før de leste om saken i mediene onsdag morgen.

– Det var jo en del mennesker her på jobb, og de burde nok fått beskjed relativt raskt. De burde slippe å bli varslet av folk utenfra eller se det på TV, sier Høyres nestleder Bent Høie til NTB.

Stortingets første visepresident Øyvind Korsberg (Frp) kaller den manglende informasjonen om trusselsituasjonen for en uholdbar svikt, og sier han vil ta saken opp i Stortingets presidentskap.

Stortingsdirektør Ida Børresen beklaget onsdag at stortingsrepresentanter og ansatte på Stortinget ikke fikk bedre informasjon om trusselen onsdag, og sier at rutinene skal skjerpes.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter