Nyheter

Borgerlige ungdomspolitikere fant tonen i Civita

I årevis har har tankesmien Civita skolert borgerlige ungdomspolitikere. Disse har i sin tur gått i bresjen for et bredt borgerlig samarbeid. Flere av dem gir Civita mye av æren.

I 2006 overtok den tidligere Høyre-statsråden Kristin Clemet lederskapet i tankesmien Civita. Hun har siden jobbet aktivt med å skolere ungdom i liberal tenkning. Clemet har flere ganger tatt til orde for en bred borgerlig samling og bedt Venstre og KrF om å snakke med Frp. Til enhver tid har ungdomspolitikere fra de fire ikke-sosialistiske partiene deltatt i tenketankens arbeid. Flere av dem mener arbeidet har båret frukter:

• I november 2011 åpnet Unge Venstre for en regjering med Frp. I april 2012 fulgte Venstre etter.

• I august 2012 åpnet KrFU for en regjering med Frp. I september 2012 fulgte KrF etter.

• I januar 2013 gikk fire yngre politikere fra de ikke-sosialistiske partiene ut i Aftenposten med felles punkter for en «felles blå himmel».

• I februar 2013 uttalte Kristin Clemet til Aftenposten at de borgelige lederne må bli enige om sentrale spørsmål før valget 2013.

Betydd mye. Ved forrige stortingsvalg var både Venstre og KrF svært skeptisk til et politisk samarbeid med Frp. I begge partiene er nå holdningene til Frp endret. Den tidligere lederen i KrFU, David Hansen, har en periode jobbet i Civita. Han mener tenkesmien har spilt en viktig rolle for KrFUs og Unge Venstres holdning til borgerlig samarbeid:

– Civita har i alle fall vært en viktig faktor. Det er et møtepunkt der liberale verdier har blitt diskutert. Samtidig har også KrFU og Unge Høyre sittet sammen i Yepp, som er en felles europeisk organisasjon for ungdomspartiene knyttet til liberal-konservative, moderate og kristendemokratiske partier. Summen av samarbeidet har vært viktig, sier Hansen.

Dagens KrFU-leder, Elisabeth Løland, avviser at Civita har betydd så mye for samholdet. Samtidig har flere KrFU-ere har deltatt på ulike kurs, seminarer og stipendiatordninger. Hun er begeistret for skoleringen:

– Det har vært viktig for oss. Vi opplever å få tilbake godt skolerte politikere, sier Løland.

– Frihetsideologi. Formann i FpU, Himanshu Gulati, er i likhet med Løland begeistret:

– Det går en ideologisk skillelinje mellom venstre- og høyresiden i norsk politikk. De ønsker mer kontroll og forbud, mens vi ønsker mer frihet til den enkelte. Civita har vært viktig for å bevisstgjøre høyresidens ungdomspartier. De har utfordret oss til å ta et ideologisk utgangspunkt, og til å tenke nytt og å samle oss på borgelig side, sier Gulati og fortsetter:

– Jeg tror ikke det er helt tilfeldig at ungdomspartiene har vært noen steg foran når det gjelder samarbeidsvilje.

Også tidligere FpU-leder Ove Vanebo forteller at Civita har hatt et målrettet arbeid mot ungdomspartiene.

– Civita utarbeider politikk som samsvarer med det vi ønsker, derfor er det et naturlig sted å hente argumenter. I tillegg er det er veldig bra møtested, å treffes fysisk er med på å senke barrierene for samarbeid, sier Vanebo.

Kritisk KrF. Både nåværende og tidligere leder i KrF har på sin side kritiske innvendinger til Civita.

– Civita har en agenda som ikke er lik vår: Å få fire partier til å stå sammen allerede før valget. Det vil nok være mest gunstig for det største partiet, sier Knut Arild Hareide.

Dagfinn Høybråten synes ikke KrF passer inn i Civita-segmentet.

– Nei, ærlig talt så synes jeg ikke det. Vi er et klassisk folkeparti, vi har en veldig bred sammensetning av velgere med ulik sosial bakgrunn. Vi har en ideologi som ikke passer i den høyreliberalistiske retning som Civita profilerer seg som, sier Høybråten og fortsetter:

– Vi er sosialt radikale, vi er internasjonalt solidariske og verdikonservative, men ikke høyrevridde. Jeg ser ikke den ideologiske likheten.

Hverken Venstres ungdomsleder Sveinung Rotevatn eller Venstres leder Trine Skei Grande tror Civita har påvirket Venstres veivalg i regjeringsspørsmålet. De mener dette valget handler om den interne strategiprosessen i Venstre.

Stor interesse. Kristin Clemet ønsker ikke å bedømme om Civitas skolering har hatt betydning for de borgerlige ungdomspartienes veivalg. Men hun forteller at det er stor interesse for Civitas kurs og skolering både blant ungdomspolitikere og andre. For få uker siden arrangerte Civita et to-dagers felles seminar for toppledelsen til alle de fire borgerlige ungdomspartiene. Her ble de skolert i både liberalisme, konservatisme og kristendemokratisk tenkning.

– Civita har vært et fristed med mulighet til å diskutere ideologi og filosofi. Det har vært et legitimt møtested på tvers av partigrenser, sier Clemet.

Hun forteller at tenketanken har en rekke ulike aktiviteter, slik som store seminarer, frokostmøter og utredningsprosjekter. Civita hyrer også inn ungdomspolitikere som praktikanter.

– Til enhver tid har vi hatt ungdomspolitikere i prosjekter hos oss, kanskje med noen få unntak, sier Clemet.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter