Nyheter

Tok oppgjør med sorteringssamfunnet under prisutdeling

– Mitt problem er at jeg ikke oppfatter meg selv som en som skulle vært ekskludert fra dette samfunnet, sa Thorvald Steen.

Forfatteren Thorvald Steen mottok mandag Menneskeverds Livsvernpris. I sin tale utfordret han blant andre statsminister Jens Stoltenberg og sa at han ser med bekymring på hvordan fostervannsdiagnostikken, tidlig ultralyd og ny kunnskap om kromosomavvik, fører til at stadig flere liv blir tatt av dage gjennom senaborter. Han håper på en snuoperasjon i regjeringen når det gjelder tidlig ultralyd og fosterdiagnostikk.

LES MER: I tospann mot sortering

Muskelsyk. Steen lider selv av en muskelsykdom. Han mener at når fostre med hans type sykdom eller med Downs syndrom blir fjernet, så vil presset også på andre annerledesgrupper øke.

– Mitt problem er at jeg ikke oppfatter meg selv som en som skulle vært ekskludert fra dette samfunnet. Og ikke bare det, jeg oppfatter det ikke som en svakhet ved Norge om det vil eksistere noen med min diagnose i den neste generasjonen. Ja, jeg mener til og med – når ikke melankolien tar overhånd – at vi kan ha et og annet å tilføre samfunnet, sa prisvinneren ifølge en pressemelding.

LES MER: Muskelsyke Thorvald Steen får Livsvernprisen

Ble hyllet. Tidligere stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo delte ut prisen til Steen. Blant dem som hilste prisvinneren, var forfatter Lars Saabye Christensen:

– En forfatter kan ha mange synsvinkler, men bare én stemme. En stemme som bærer og som innebærer. Du gir stemme til de utsatte. Du har en stemme som bærer langt, sa Saabye Christensen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter