Nyheter

Israel fjerner palestinsk protestleir

Israelsk politi fjernet natt til søndag flere hundre palestinere fra en protestleir på den israelsk-okkuperte Vestbredden. Palestinerne ville bygge en landsby på samme sted som Israel har varslet en omstridt bosetning.

Rundt 200 palestinske aktivister satte opp leiren fredag i det omstridte E1-området mellom Øst-Jerusalem og den israelske bosetningen Maale Adumim.

Aktivistene nektet å forlate området frivillig etter at israelske myndigheter krevde at de pakket sammen leiren og fjernet seg.

Ved halv tre-tida søndag morgen kom flere hundre politifolk med bulldosere og bar bort alle aktivistene en etter en. Ingen ble skadd i operasjonen, og ingen ble arrestert, ifølge Israels politisjef Micky Rosenfeld.

– De ble fortalt at de hadde tatt seg inn i området på ulovlig vis, og eskortert bort, sier Rosenfeld.

Den kjente palestinske politikeren Mustafa Barghouthi var blant dem som ble pågrepet.

LES OGSÅ: Palestinere lager sin egen «utpost» på Vestbredden

Fredelig aksjon. Palestinere fra flere landsbyer på Vestbredden deltok i protesten. Målet med aksjonen var å sørge for at området ikke blir bosatt av israelere, og at det blir værende på palestinske hender slik at det kan inngå i en uavhengig palestinsk stat.

Palestinerne kopierte taktikken til ekstremistiske jødiske bosettere som setter opp utposter for å presse fram mer israelsk kontroll over de palestinske områdene. Disse betraktes også som ulovlige av israelske myndigheter.

De satte opp 20 store telt i E1 og kalte leiren Bab al-Shams – Porten til sola – et navn de hentet fra en roman av den libanesiske forfatteren Elias Khoury. Khoury selv ringte aktivistene for å ønske lykke til.

Internasjonale advarsler. USA og flere europeiske land har advart om at en israelsk bosetting her vil kunne ødelegge alt håp om en levedyktig palestinsk stat side om side med Israel. Om bosetningen blir bygd, vil den dele det palestinske området i to.

Israel har i mange år ventet med å bygge ut E1 etter at USAs tidligere president George W. Bush la press på Israel.

Men etter at den palestinske selvstyremyndigheten i fjor høst oppnådde å få Palestina anerkjent som observatørstat i FN, la statsminister Benjamin Netanyahu forsiktigheten til side og autoriserte byggingen av flere tusen boliger i området.

Ryddet straks. Netanyahu gjorde det klart lørdag kveld at han ville ha området ryddet for demonstranter med en gang, enda israelsk høyesterett hadde gitt palestinerne klarsignal til å bli i seks dager.

500.000 mennesker bor i jødiske bosetninger i det okkuperte, palestinske området, inkludert 200.000 i Øst-Jerusalem.

I henhold til folkeretten er etablering av bosetninger på okkupert område forbudt, og det internasjonale samfunnet har aldri godtatt den israelske okkupasjonen av De palestinske områdene, heller ikke annekteringen av den palestinske delen av Jerusalem. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter