Opp mot halve matfatet forsvinner

Hvis vi spiser all maten vi produserer, trenger ikke matproduksjonen øke for å takle tre milliarder flere verdensborgere mot slutten av århundret.

For tomatbøndene i Nord-India er det et kappløp med tiden å få levert grønnsakene i tide til -markedet i Azadpur i New Dehli. India er verdens nest største produsent av grønnsaker og frukt, og man regner med at 40 prosent av -avlingen må kastes på grunn av dårlig -infrastruktur og mangel på kjølerom.
Publisert Sist oppdatert

En rapport fra engelske Institution of Mechanical Engineers viser at minst 30 prosent av all mat som produseres i verden aldri nå fram til matfatet. Faktisk kan opptil halvparten av all matproduksjon gå tapt, ifølge rapporten Global Food. Waste Not, Want Not.

Enormt svinn. Den britiske studien påpeker at svinnet i matproduksjonen skyldes blant annet dårlig lagring, strenge utløpsdatoer, salg av storpakker med mat og forbrukere som sløser. I fattige land er en hovedårsak mangel på infrastruktur og lagring som kan ta vare på maten, i rike land har forbrukerne råd til å kaste mye av maten de kjøper.

Ifølge studien når mellom 1,2 milliarder og 2 milliarder tonn mat hvert år aldri fram til en menneskelig mage. Det tilsvarer 30–50 prosent av all matproduksjon. Svinnet innebærer samtidig stor unødvendig ressursbruk, for eksempel, vann og gjødsel, og miljøskadelig sløsing med energi og landområder.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP