Tyskerne må vente til våren før en ung kvinne stilles for retten for drap på ni greske og tyrkiske menn og en politikvinne. Men de rasistiske drapene har for lengst utløst en bølge av selvransakelse i Tyskland.
Eneste overlevende. Beate Zschäpe (37) er den eneste overlevende fra den høyreekstreme trioen som kalte seg Nasjonalsosialistisk undergrunn og som skal ha stått bak overgrepene. Saken mot henne kommer trolig opp i april eller mai, men har minnet tyskerne på en tid mange helst glemmer.
Saken blir det største rettsoppgjøret med politisk motivert vold siden prosessen mot den såkalte Baader-Meinhof-banden på 1970-tallet. Den gangen ble forbrytelsene begått av folk på ytterste venstre fløy, nå rettes søkelyset mot det ytterste høyre
– En skam. Tysklands statsminister Angela Merkel har stemplet drapene de tre i Nasjonalistisk undergrunn begikk i tidsrommet fra 2000 til 2007 som «en skam for landet vårt». Beate Zschäpes mannlige medsammensvorne Uwe Böhnhardt og Uwe Mundlos begikk selvmord i november 2011.
– Medlemmene av Nasjonalsosialistisk undergrunn så på seg selv som en dødsskvadron. Motivene for de feige drapene de begikk, var rasisme og hat mot staten, fastslo Harald Range i den tyske påtalemyndigheten før jul.
Etterlatte etter ofrene for trioens voldshandling har klaget over at tyske medier i årevis spekulerte i om volden kunne være ledd i indre oppgjør i innvandrermiljøer. I mediene og blant politifolk ble saken omtalt som «dönerdrapene», etter den tyrkisk matretten döner, kebab
– Ofrene dårlig behandlet. – Ofrene er blitt dårlig behandlet i årevis, de ble behandlet som mistenkte. De ønsker å bli betraktet som det de er, nemlig ofre, sier München-advokaten Angelika Lex, som representerer de etterlatte til det greske drapsofferet Theodoros Boulgarides.
Dokumentene fra etterforskningen mot Nasjonalsosialistisk undergrunn fyller rundt 1.000 ringpermer. Ved siden av den hovedtiltalte Beate Zschäpe skal fem personer møte som medtiltalte, og det ventes at 57 jurister vil delta som bistandsadvokater for etterlatte.
Granskning. Samtidig må tyske sikkerhetstjenester forberede seg på nærgående gransking. Politiet og etterretningsorganisasjonene er blitt anklaget for å lukke øynene for viktige opplysninger, samtidig som de betalte nynazister for å gi dem informasjon. (©NTB)