Nyheter

Jacob Zuma gjenvalgt som ANC-leder

Må arbeide hardt for å vinne tilbake velgere som i stadig større grad ser på ANC som korrupt, inkompetent og uten kontakt med virkeligheten.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma er gjenvalgt som leder for regjeringspartiet ANC. Han har dermed fått et viktig klarsignal til å kunne lede landet med Afrikas største økonomi fram til 2019.

Zuma fikk 2.983 stemmer ved ledervalget på ANCs landsmøte i byen Bloemfontein tirsdag. Utfordreren, visepresident Kgalema Motlanthe, fikk 991 stemmer i voteringen.

Landsmøtet gikk fredelig for seg. Men samme dag som delegatene holdt valg på partileder, ble fire hvite sørafrikanere siktet for å ha lagt planer om å drepe Zuma og sprenge bomber i møtelokalene i Bloemfontein.

Ramaphosa. Med seg som nestleder får Zuma forretningsmannen Cyril Ramaphosa, som dermed har posisjonert seg til å kunne bli Zumas etterfølger som ANC-leder og president. Ramaphosa har bakgrunn fra fagbevegelsen, men er i dag en av Sør-Afrikas rikeste forretningsmenn.

Han har vært innblandet i flere skandaler, blant annet rundt ulovlig kanalisering av store beløp fra den statlige oljeindustrien til ANC. Ramaphosa beskyldes også for å ha gitt indirekte ordre om skyting mot streikende arbeidere ved gruvebedriften Marikana i august i år.

Men det er ikke bare ANCs nestleder som har problemer. Flere og flere sørafrikanere er misfornøyde med selve partiet, som har styrt Sør-Afrika siden raseskillesystemet apartheids fall i 1994, skriver nyhetsbyrået AFP

Inkompetent? Etter tre krisepregede år har Jacob Zuma en tøff oppgave foran seg. Han må arbeide hardt for å vinne tilbake velgere som i stadig større grad ser på ANC som korrupt, inkompetent og uten kontakt med virkeligheten.

Arbeidsledigheten i Sør-Afrika ligger på 25 prosent, og det virker ikke som om regjeringen er i stand til å styrke sysselsettingen vesentlig. Veksten i økonomien har dabbet av til sitt laveste nivå på tre år, og næringslivet sliter med å modernisere seg.

Men selv om velgerne murrer, kan ANC trolig regne med et valgskred ved valget på ny nasjonalforsamling i 2014. Når den nyvalgte nasjonalforsamlingen har trådt sammen, skal den velge president – og det blir etter alle solemerker et gjenvalg av Jacob Zuma.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter