Nyheter

Elever presterer bedre med tydelig lærerstyring

En tydelig og aktiv lærer gir bedre resultater enn såkalt elevaktiv undervisning, viser fersk rapport.

– Resultatene viser at elever som oppgir å ha mye lærerstyrt undervisning, har litt bedre prestasjoner enn elever som oppgir mindre slik undervisning. De viser samtidig at elever som oppgir å ha mye elevaktiv undervisning, har dårligere prestasjoner enn de som oppgir å ha lite slik undervisning, forteller Vibeke Opheim, forskningsleder ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, NIFU.

3.000 elev-svar. Det er NIFU som nå har undersøkt saken på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet. I sin rapport bygger instituttet på svar fra om lag 3.000 elever i ungdomsskole og videregående skole.

Forskningslederen advarer likevel mot å trekke for bastante konklusjoner på grunnlag av undersøkelsen.

– Forskjellene i prestasjoner er nokså beskjedne. Vi anbefaler ikke at skolene skal kutte ut gruppearbeid, for å si det slik. Resultatene bygger på elevenes oppfatninger av hva som skjer i klasserommet. En tolkning av resultatene kan være at lærerstyrt undervisning er uttrykk for at læreren har kontroll i klasserommet, og at tydelige lærere er viktig for elevenes prestasjoner, sier Opheim.

– Valg av undervisningsformer går litt i bølger. Resultatene av vår undersøkelse kan nok peke litt i konservativ retning, legger hun til.

Bedre læringsmiljø. Sammenhengen mellom lærerstyrt undervisning og bedre prestasjoner går trolig via læringsmiljø og motivasjon. Resultatene tyder på at det er bedre trivsel og mindre uro i klasser med mye lærerstyrt undervisning.

Om lag 1.100 elever i 9. klasse og 2.000 elever i første klasse på videregående skole har deltatt i spørreundersøkelsen. Den skal gi mer kunnskap om hva som foregår i klasserommene i fagene norsk og matematikk.

Dette er fjerde delrapport fra prosjektet «Ressurser og resultater i grunnopplæringen».

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter