Nyheter

Syrias opposisjon får arabisk og vestlig støtte

Arabiske og vestlige land anerkjenner den nye paraplygruppen for Syrias opposisjon.

Men internasjonalt består splittelsen, erkjenner Norge.

Den internasjonale gruppen Venner av Syria, hvor Norge og rundt 130 andre land er med, anerkjente onsdag Syrias nasjonalkoalisjon som det syriske folkets rettmessige representant.

Men sentrale land som Russland, Kina og India var ikke med på møtet i Marokko.

Dermed består den dype splittelsen om Syria i FNs sikkerhetsråd, hvor Russland og Kina hittil har blokkert forsøkene fra Storbritannia, Frankrike og USA på å tvinge Syrias president Bashar al-Assad i kne.

Hovedbildet består. Venner av Syrias anerkjennelse endrer ikke på dette, innrømmer statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet.

– Det endrer for så vidt ikke hovedbildet i Sikkerhetsrådet, sier han til NTB om vedtaket.

– Men denne gruppen land, som representerer den største delen av det internasjonale samfunnet, har gått enda lenger enn tidligere i å si at den nye koalisjonen representerer det syriske folket, legger Larsen til.

Syrias nasjonalkoalisjon består av opposisjonelle og revolusjonære styrker både inne i landet og i eksil. Den har vedtatt en plan for en politisk prosess både mens krigen raser og i tiden etter at Assad eventuelt faller.

– Alt på ett kort. President Barack Obama sa tirsdag kveld at også USA nå anerkjenner Nasjonalkoalisjonen som den rettmessige representanten for det syriske folket. Russland, som er Assads viktigste støttespiller, er overrasket over dette.

– USA har besluttet å satse alt på en militær seier for Nasjonalkoalisjonen, sier den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov ifølge nyhetsbyrået AFP.

Storbritannias utenriksminister William Hague benyttet møtet i Marokko til å be Assad gå av for å stanse en krig han «ikke kan vinne», melder nyhetsbyrået Reuters.

Over 40.000 mennesker er ifølge aktivister drept i borgerkrigen, som har vart i snart to år.

Ikke våpenstøtte. Frankrike vil foreløpig ikke gi våpen til den syriske opposisjonen, opplyser utenriksminister Laurent Fabius.

– Vi har bestemt at vi ikke skal gjøre det nå. Vi får se i de neste månedene, sier han.

Heller ikke Norge vil bidra med våpen til opposisjonen, får NTB bekreftet. Ifølge Larsen har ikke Norge kapasitet til å etterprøve hvor slike våpen eventuelt havner og heller ikke verken tradisjon eller ønske om å føre våpen inn i et konfliktområde.

Han fremhever at det er på det humanitære området Norge har størst mulighet til å gjøre en forskjell. Norske myndigheter bevilget onsdag 35 millioner kroner for å hjelpe syrere på flukt med å takle vinteren som står for døren.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter