Nyheter

Egypts opposisjon krever mer av Mursi

Opposisjonen i Egypt lar seg ikke berolige av at presidenten har frasagt seg sine utvidede fullmakter.

Koalisjonsgruppen som kaller seg Den nasjonale redningsfronten, mener det ikke er nok at Mohamed Mursi lørdag trakk tilbake det omstridte dekretet som i praksis ga presidenten mer makt. Han må også avlyse folkeavstemningen om landets nye grunnlov, krever flere av frontens medlemmer.

– Et av våre fremste krav er at avstemningen om grunnloven blir utsatt. Ved ikke å innfri dette, vil det bli flere konfrontasjoner, sier en aktivist som ikke ønsker å bli navngitt.

Ahmed Said i Redningsfronten sier han er sjokkert over at Mursi ikke har utsatt folkeavstemningen som skal holdes neste lørdag.

– Dette gjør ting mye verre. Jeg kan ikke forestille meg at de etter alt som har skjedd, ønsker å få igjennom en grunnlov som ikke representerer alle egyptere, sier han.

Redningsfronten var søndag ettermiddag samlet til et møte hvor de skulle vedta en formell uttalelse om Mursis avgjørelse.

– En mørk tunnel. Presidentens omstridte dekret ble opphevet etter at det egyptiske militæret lørdag kom med en skarp advarsel. Landet risikerer å synke ned i «en mørk tunnel med katastrofale resultater» hvis ikke rivaliserende politiske grupper går i dialog, het det i en uttalelse fra forsvaret.

En militær kilde forsikret at de egyptiske generalene ikke pønsker på statskupp, men i uttalelsen ble det likevel understreket at forsvaret «ikke vil tillate» en katastrofal forverring av krisen.

Mursis dekret ble utstedt 22. november og fastslo blant annet at presidentens avgjørelser ikke kunne overprøves av domstolene.

Selv om regjeringen gjorde det klart at de utvidede fullmaktene bare skulle gjelde for en begrenset periode, har de utløst protester og opptøyer mange steder i landet de siste ukene.

Jagerfly. Ungdomsbevegelsen 6. april, en av gruppene som er med i Den nasjonale redningsfronten, mener at Mursis siste trekk bare er et forsøk på å føre befolkningen bak lyset. Gruppen oppfordrer til fortsatte demonstrasjoner.

Innbyggerne i hovedstaden i Kairo kunne søndag observere flere egyptiske F16-fly over byen. Det var en uvanlig militær manøver, men det er ikke kommet noen uttalelse fra forsvaret om hvorfor jagerflyene var på vingene i lav høyde over byen. Det samme skjedde også i oktober.

Ber om innspill. Noe av kritikken mot det nye grunnlovsutkastet skyldes at opposisjonen mener det har store mangler når det gjelder kvinners rettigheter og individets frihet.

Mursi har bedt om nye innspill til det omstridte utkastet, som nylig ble vedtatt i den islamistdominerte grunnlovsforsamlingen, men som også må godkjennes i folkeavstemningen neste helg.

Ahmed Said fra Den nasjonale redningsfronten mener beslutningen om å gjennomføre avstemningen er en «krigserklæring» mot den egyptiske befolkningen.

Det muslimske brorskap, som Mursi tilhører, ber på sin side presidentens motstandere love at de vil godta resultatet av folkeavstemningen. På brorskapets Facebook-side spør talsmannen Mahmoud Ghozlan om opposisjonen respekterer demokratiets mest grunnleggende spilleregler.

Ifølge en islamistisk politiker som støtter Mursi, er det i henhold til loven for sent å endre datoen for folkeavstemningen. Samtidig skal Mursi ha lovet å skrive ut valg på en ny grunnlovgivende forsamling innen tre måneder hvis grunnlovsutkastet blir nedstemt.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter