Nyheter

Stein Reinertsen tok papparollen da faren døde

Den nye biskopen fikk sin største lederutfordring som 14-åring.

– Stein tok en lederrolle i familien, og den skjøttet han godt. Nesten for godt, slik at han ble som en liten pappa for de andre barna, og det var ikke alltid riktig, sier mamma Bjørg Reinertsen (75) til Vårt Land.

Vi inviterte henne med på pressekonferansen der nyheten om utnevningen av Stein Reinertsen (52) til biskop i Agder og Telemark ble bekjentgjort.

LES MER: Stein Reinertsen ble første kirkeutnevnte biskop

Skummelt. – Biskop høres veldig stort og skummelt ut, men det er klart jeg er stolt, sa Bjørg til Vårt Land etterpå.

Hun fikk et spesielt nært og sterkt forhold til tenåringssønnen – aller mest etter at hennes mann døde en marsdag i 1974. Livet ble snudd på hodet, og hun ble alenemor for fire barn på 2, 6, 12 og 14 år.

– Da jeg mistet Lars sa jeg til Gud: «Nå må du være de farløses far og hjelpe meg, også slik at jeg ikke blir mismodig.» Og vi fikk et godt familieliv, til tross for at vi hadde mistet én. Stein gikk foran. De minste var veldig glade i Stein, og han var en støtte for meg også, forteller Bjørg Reinertsen.

Reservepappa. Men mor var bevisst på at unggutten måtte få leve sitt eget ungdomsliv, og ikke gå helt opp i rollen som reservepappa.

– Så da Stein var 19 år flyttet han inn i en egen liten leilighet. Men han har aldri sluttet å bry seg om familien. Yngstebroren fikk for eksempel bo én dag i uka hos storebror.

Den ferske biskopen er ikke i tvil om at disse første ungdomsårene har vært med på å forme og prege ham som menneske og leder.

Bråmoden? Ble du bråmoden på grunn av ansvaret du tidlig måtte ta på hjemmebane?

– Det vet jeg ikke, men jeg har en erfaring som mange andre ikke har. Det er vondt å miste en du er glad i, og jeg har alltid savnet min far. Men det har ikke vært synd på meg! Jeg vokste opp i et veldig godt hjem og jeg har hatt en fantastisk god mor. Hvis alle hadde hatt det like godt som meg, ville verden sett annerledes ut.

– Hva har du lært av din mor?

– Masse. Men viktigere er den omsorgen og kjærligheten jeg har opplevd og som har vært med på å gi meg et trygt og godt selvbilde, svarer Stein Reinertsen.

Pågangsmot. Han forteller om en kvinne som ikke mistet livsvilje og pågangsmot da hun ble enke: Bjørg Reinertsen var barnepleier, men hun gikk i gang med et nytt, langt utdanningsløp etter at mannen døde og hun ble alene med fire barn i huset:

– Det begynte med at mor samtidig med meg tok en del av de samme eksamener både på ungdomsskolen og gymnaset. Og så fortsatt hun med masse fag på Diakonhjemmets sosialhøgskole, og plusset på med administrasjon og ledelse. I 20 år jobbet hun som sosialarbeider. Det er klart jeg er stolt av mor, sier den nytilsatte, kirkehistoriske biskopen.

Moren – som er født og oppvokst på Lista og fremdeles etter 55 år i Oslo regner seg som sørlending – er både glad og stolt for at sønnen har endt opp nettopp i Agder og Telemark.

Regner med Gud. – Blir sønnen din en god biskop?

– Ja, jeg tror det. Men dette er en uriaspost med mange oppgaver. Stein bør ikke gjemme seg under skrivebordet. Jeg tror han blir en tydelig biskop. Stein står for det han mener, men han er ikke høyrøstet. Jeg er mye mer høyrøstet enn ham, smiler Bjørg Reinertsen.

Hun legger ikke skjul på at hun ble urolig da eldstesønnen hennes i høst ble bispekandidat:

– Men vi alltid regnet med Gud i vår familie. Så da jeg sa til Stein at jeg syntes dette var en veldig tøff utfordring, svarte han: «Ja, men hvis jeg skal ha den jobben, stoler jeg på at Gud utruster meg – og så gjør han deg rolig.»

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter