Nyheter

Tore Aas får årets Petter Dass-pris

– Oslo Gospel Choir har løftet fram gospelmusikkens tydelige forkynnelse for hele Norge.

Avisen Vårt Land har bestemt at Petter Dass-prisen 2012 skal tildeles Oslo Gospel Choir ved grunnlegger og dirigent Tore Aas. Prisen deles ut under Vårt Lands adventsarrangement i Trefoldighetskirken i Oslo.

– Dette var jo høyst overraskende, og jeg er veldig glad for å bli satt pris på. En slik heder gir meg følelsen av at her har vi gjort noe riktig. Dette er helt fantastisk, sier Aas.

Petter Dass-prisen deles ut årlig som en anerkjennelse til en person eller organisasjon som har bidratt til å forene folkeliv og tro på Gud og til å sette den kristne tro på dagsorden i vårt samfunn, på en jordnær og folkelig måte i beste Petter Dass-ånd. Prisen er en replika av Skule Waksviks Petter Dass-statue som står i Sandnessjøen, og den deles ut i år for 18. gang.

VIDEO: Se video med prisvinnerne fra de tre siste år: Svein Tindberg, Oslo Soul Children og Svein Ellingsen

– Har satt spor. – Nå har jeg holdt på med Oslo Gospel Choir i snart 25 år, og vi har i hvert fall prøvd å gjøre Gud og evangeliet kjent, både for det norske folk og i utlandet. På den måten har vi virkelig jobbet i Petter Dass' ånd, sier Aas.

– Har du ellers noe forhold til Petter Dass?

– Han har satt tydelige spor etter seg ved å levere kvalitet som har overlevd gjennom århundrer. Jeg tror ikke det jeg har skrevet kommer til å bli stående like lenge, men hvis jeg skal trekke fram én gospelsang, må det bli «Shine your light». Blant julesangene vil jeg nevne «En stjerne skinner i natt». De sangene tror jeg kommer til å vare noen år, sier Aas.

LES MER: Gospelveteraner bak kirkens nye liturgi

Mestselgende på 90-tallet. I juryens begrunnelse for tildelingen heter det:

«Oslo Gospel Choirs historie startet med en liten annonse i Vårt Land sensommeren 1988. Man søkte etter sangere som kunne tenke seg å være med på å starte et seriøst gospelkor fra bunnen av. Annonsen var satt inn av Tore Aas. Han uttalte senere at han regnet med å få 40-50 svar, hvis han var heldig. Det ble 400 som meldte seg for prøvesynging, og prøvesynge fikk de, alle som én. Dermed var Norges største gospeleventyr i gang.

Flere vil si Oslo Gospel Choir er Norges største musikkfenomen noensinne. Koret ble landets mestselgende artist uansett sjanger gjennom hele 1990-tallet. I dag har koret solgt over to millioner album, gitt ut 30 album, turnert Norge og flere andre land i Europa på kryss og tvers, sunget på klubber, i kirker, på messer og på Slottet.

Det første store norske plateselskapet som ville skrive kontrakt med koret, hadde sett dem i underholdningsprogrammet 'Lørdan' 18. mars 1989. Det hadde også et rekordstort TV-publikum gjort. Tore Aas ble invitert til plateselskapssjefens kontor, hvor den lukrative kontrakten lå klar, bare han gikk med på ikke å synge så mye om Jesus i tekstene. Det var helt uaktuelt for Tore Aas, for uten Jesus ble det ikke gospel, fortalte han plateselskapssjefen.

BILDEFORTELLING: Se og hør Oslo Gospel Choir på turné i Tyskland

Når Oslo Gospel Choir neste år feirer 25-årsjubileum, er det i forvissning om at de aldri har forlatt selve grunnessensen i det de begynte som, nemlig et forkynnende kor. Plateselskapssjefen som trodde at tekster om Jesus ville gi dårlig kommersiell uttelling, tok dessuten skammelig feil.

Oslo Gospel Choir har hovedæren for at gospel er blitt populært og stuerent langt utenfor Norges menighetsvegger. Profesjonaliteten, som alltid har preget koret, har sammen med utøvernes engasjement for det de formidler, berørt de aller fleste som har hørt dem.

Med musikkmessen Gloria og den nye CD-en Livets kilde, har også Tore Aas brukt Oslo Gospel Choir som en ressurs i fornyelsen av musikktilbudet og liturgien i Den norske kirke.

ANMELDELSE: «Lys imot mørketida» er en perfekt julemiks

Korets årlige julekonserter i Oslo konserthus – ikke én, men fire utsolgte hus – er blitt en tradisjon. Koret er også blitt en av Norges viktigste musikkeksportartikler til resten av Europa. I Nederland er de popstjerner.

Det er en glede å kunne gi Petter Dass-prisen til noen som har løftet fram gospelmusikken med dens tydelige kristne forkynnelse for hele Norge, uavhengig av menighetsmiljøer og trostilhørighet. Tore Aas er på vegne av Oslo Gospel Choir og seg selv en fremragende representant for en kristen tro preget av Petter Dass' folkelighet og brede og glade formidling av troen på Gud. Koret og grunnleggeren går inn i rekken av verdige Petter Dass-vinnere.»

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter