Nyheter

Søskenpar: Utrolig lettet etter seier i Strasbourg

Årelang kamp i rettssystemet kan være over for søskenpar som satt 15 måneder i kirkeasyl.

Med bløtkake og en strøm av lykkønskninger feirer søskenparet Abbas og Fozia Butt seieren over den norske stat i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

De sju dommerne i Strasbourg, inkludert den norske, kom enstemmig til at en utvisning av søskenparet ville innebære brudd på deres menneskerettigheter.

LES MER: Søskenpar vant – kan ikke utvises

– Rettferdigheten seiret. – Det var en stor lettelse å få medhold. Vi føler at rettferdigheten har seiret. Vi har ventet på dette, det er en fantastisk dag, sier Abbas Butt.

Søskenparet kom til Norge med sin mor fra Pakistan da de var tre og fire år gamle på slutten av 1980-tallet. I elleve år har de kjempet i rettssystemet for å få lov til å bo i Norge etter at de mistet oppholdstillatelsen som barn som følge av at moren hadde gitt uriktige opplysninger om et opphold i Pakistan. Moren døde i 2007.

LES MER: Søskenpar i kirkeasyl forlater Holmlia kirke

Hverdagen venter. De to ser nå fram til å få saken på avstand og slappe av med familien. Etter en dag med lykkønskninger og bløtkake, venter daglige rutiner og eksamenslesing.

– Jeg er så glad for at alt er over slik at vi kan leve vanlige liv. Det er en utrolig lettelse å bli ferdig, sier søsteren Foiza Butt.

Gikk i kirkeasyl. Søskenparet har tilbrakt hele sin barndom og ungdom i Norge, bortsett fra tre og et halvt år, da de gikk på skole i Pakistan. De har argumentert med at de har vokst opp her i landet, har levd sine liv her, bare har en svak forbindelse til Pakistan og kun snakker noe urdu.

Årsaken til at norske myndigheter ønsket å få dem utvist, var at deres avdøde mor ikke fornyet oppholdstillatelsen i forbindelse med dette oppholdet.

De har fått medhold i saken to ganger i Oslo tingrett, men tapte i Borgarting lagmannsrett høsten 2008 på punktet om tilbakekallelse av bosetningstillatelsen.

Søskenparet gikk i kirkeasyl i Holmlia kirke mens de ventet på at saken skulle komme opp i Strasbourg. Etter 15 måneder kunne de forlate kirkeasylet da Utlendingsnemnda besluttet å utsette utsendelsen til saken var avklart.

Mellomkirkelig råd: Gledelig. – Dommen er svært gledelig. Norske asyl- og innvandringsmyndigheter bør tolke den som en kraftig korreks på norsk returpraksis, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd.

– Eksepsjonell sak. Søskenparets advokat, Arild Humlen, karakteriserer dommen som klar og entydig.

– Domstolen konkluderer med at dette er en helt eksepsjonell sak. Det er en påpekning av at de ikke helt forstår hva norske myndigheter har drevet med. Dette burde ha blitt løst på hjemmeplan, ikke i Strasbourg, sier Humlen.

Menneskerettighetsdomstolen har en kø på 120.000 saker. Humlen sier søskenparet måtte gjennom et bitte lite nåløye bare for å få saken opp for domstolen. Og nå har de fått enstemmig medhold.

– Det er en sjeldenhet, sier han.

Advokaten sier saken har en prinsipiell side som går på at personer som har oppholdt seg lenge i et land kan ha krav på oppholdstillatelse, selv om de ikke har bodd i Norge lovlig. Slik sett markerer dommen en endring og utvider anvendelsesområdet for artikkel 8 i menneskerettighetskonvensjonen noe.

Likevel ser han saken som så spesiell at han ikke tror den vil ha noen konsekvenser for norsk forvaltningspraksis. Han frykter ikke at staten vil anke saken.

– Staten bør tenke seg om hvis den skal anke en entydig og enstemmig dom. Når dommen betegner saken som enestående, er det også et signal om at det ikke er noen grunn til å behandle den i storkammeret, sier Humlen.

Kan ankes. Regjeringsadvokaten har registrert at dommen er kommet, og vi skal samtale nærmere med vår klient UNE om dommens innhold. Det er grunn til å påpeke at dommen ikke er rettskraftig, sier advokat Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten, som har ført saken på vegne av staten.

Saken kan ankes til såkalt storkammer i Strasbourg. Ankefristen er tre måneder.

Direktør i UNE Ingunn-Sofie Aursnes sier dommen vil bli nøye vurdert av UNEs fagfolk for å se om dommen kan få betydning for etterfølgende saker.

– Verken UNE eller norske domstoler har ment det var i strid med Den Europeiske Menneskerettskonvensjonen å nekte søskenparet videre opphold i Norge, men dommerne i Strasbourg har rett til å overprøve norske vurderinger slik de har gjort i denne saken, sier Aursnes.

UNE har ennå ikke tatt stilling til en eventuell anke av dommen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter