«De siste års mediestrategi bidrar til å fremstille NLM mer som en selvutnevnt lærenemnd enn en misjonsorganisasjon», skriver Kenneth Ellefsen i et debattinnlegg i dagens Vårt Land. Han er undervisningsleder ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole, det sentrale undervisningsmiljøet i Misjonssambandet (NLM).
Han mener Ottosen – informasjonsleder, forlagssjef og nå også stedfortredende generalsekretær – markedsfører NLM som en «misjonsorganisasjon som eksisterer i det offentlige rom i kraft av hva den er imot og ikke først og fremst hva den er for. I tillegg sitter en ofte igjen med det beklemte inntrykk at privatpersonen Espen Ottosen og NLM er en og samme sak i ett og alt.»
LES MER: Kaller kristen-profiler ensomme ulver
Ensomme ulver. Bakgrunnen for innlegget er Espen Ottosen i en lederartikkel i misjonsbladet Utsyn advarer mot «ensomme, kristne ulver». Slike definerer han som «kristne enkeltpersoner, som bare uttaler seg på vegne av seg selv, bør tas mindre på alvor enn de som er en del av et ansvarlig åndelig lederskap».
«Er også Ottosen en ensom ulv?» spør Ellefsen.
– Er det slik at Ottesen alltid opptrer på vegne av NLMs hovedstyre og generalsekretæren i alle de saker han uttaler seg om i ulike fora? Eller er han blitt en ulv som har forlatt flokken og som nå jakter på egen hånd? spør han.
Til Vårt Land sier Ellefsen at han er redd Misjonssambandet gjennom Ottosen «blir mer kjent for andre ting enn det NLM egentlig holder på med – nemlig misjonsarbeid».
– Skivebom. Rektor Hans Aage Gravaas ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole understreker at Ellefsen har skrevet debattartikkelen for egen regning.
– Men jeg må innrømme at han har noen gode poenger. For det første synes jeg Ottosens kommentar om såkalte ensomme, kristne ulver, er skivebom. I offentlig debatt er argumentenes bærekraft viktigst, i teologiske spørsmål deres forankring i Skriften. Det oppleves dessuten veldig merkelig at personer som selv ofte gjør bruk av sin ytringsfrihet vil begrense eller problematisere andres ytringsfrihet bare fordi de ikke har definert gruppetilhørighet eller ikke taler på vegne av en maktstruktur, sier Fjellhaug-rektoren.
– Videre har jeg stor forståelse for at Ellefsen og andre ønsker en avklaring på hvor Ottosen selv har sine fullmakter fra. Taler han på vegne av misjonsfellesskapet NLM i alle sammenhenger han opptrer offentlig? Hvis svaret er ja, kan nok dette påvirke enkeltpersoners identifikasjon til misjonsorganisasjonen, sier Gravaas.
DELTA I DEBATTEN: «Kristne som bare uttaler seg på vegne av seg selv, bør tas mindre på alvor enn de som er en del av et ansvarlig åndelig lederskap.» Hva mener du?
LES HANNE NABINTU HERLANDS KOMMENTAR: Hvorfor ikke stå sammen og tillate forskjellighet?
– For alene. Hovedstyreformann i Misjonssambandet, Lars Gaute Jøssang, har forståelse for den debatten Kenneth Ellefsen reiser. Men han synes det blir feil å rette skytset mot Espen Ottosen.
– Jeg ser at det her er et spenningsfelt og et dilemma her. Det er klart at Espen Ottosen har gjort mye mer enn det som ligger til en smal informasjonslederrolle. Han følger med, engasjerer seg i mange ting og prøver å argumentere ut fra en konservativ, kristen grunnposisjon. Veldig mange er takknemlige for den innsatsen Espen gjør i det offentlige rom.
– Hva synes du selv?
– Espen Ottosen er for alene. Flere enn han burde ta ordet i den offentlige debatten. Det betyr ikke at jeg sier heia til alt Espen tar opp og engasjerer seg i. Jeg er for eksempel ikke sikker på om lederartikkelen i Utsyn om «ensomme ulver» er det lureste han har gjort, sier Jøssang.
LES OGSÅ: Vi dyrker ensomme ulver – Vi dyrker ensomme ulver
– En ener. Geir Magnus Nyborg, prorektor ved Mediehøgskolen Gimlekollen, som NLM eier, og tidligere generalsekretær i Mennesker og Medier, kaller Ottosen «en ener».
– Han overgår et samlet bispekollegium i samfunnsdebatt og debatt om viktige etiske spørsmål. Det er kjempefint at Misjonssambandet har gitt ham en fri rolle og at Ottosen har skaffet seg en posisjon i sekulære og kristne medier. Det er klart at ikke alle i NLM identifiserer seg med alt Ottosen sier og skriver, men det er utrolig viktig at slike stemmer finnes i det offentlige rom, og etter min mening står Ottosen for en god kombinasjon av kunnskap, sjarm, varme og respekt, sier Nyborg.
Han mener Ellefsen reiser en interessant debatt:
– Men jeg synes nok han har en litt gammeldags forståelse av at når en i Misjonssambandet sier noe, så skal hele organisasjonen hefte for dette synspunkter. Denne forståelsen har lenge hemmet en sunn debatt i denne organisasjonen, sier Nyborg.
LES NINA KARIN MONSENS INNLEGG PÅ VERDIDEBATT: Ottesens merkelige utspill
Overrasket. Espen Ottosen vet godt at det i Misjonssambandet er mennesker som har innvendinger mot hans medieprofilering.
– Betyr det at kritikken som undervisningslederen ved Fjellhaug nå kommer med ikke er nye toner for deg?
– Når man er så pass profilert som jeg har vært noen år, blir det mange tilbakemeldinger, både ris og ros.
Bom eller treff? – Opplever du Kenneth Ellefsens kritikk som treffende eller som bomskudd?
– Jeg tar hans vurderinger til etterretning. Det er interessant hvordan han opplever min medieopptreden, men jeg har egentlig ikke noe behov for å svare veldig på kritikken. For meg er spørsmålet om kritikken er representativ, og det håper jeg ikke at den er, svarer Ottosen.
Forpliktet. Ottosen understreker at han ikke drøfter alt han sier eller skriver med Misjonssambandets ledelse.
– Jeg er og blir ansatt i NLM, og det prøver jeg å ta høyde for når jeg uttaler meg. Jeg er forpliktet på den lutherske bekjennelse, NLMS grunnregler og ulike vedtak. Jeg ville hatt store utfordringer hvis noe av det jeg sier oppfattes som illojalitet eller i strid med dette. Men jeg opplever at jeg har har tillit i den jobben jeg har, sier Espen Ottosen - mannen med de mange ulike roller.