Nyheter

Norsk misjon satser i Europa

Tar grep mot sekularisering.

«Normisjon ønsker å utfordre deg til å flytte til en storby i Europa for å studere eller arbeide» heter det på nettsiden fellesskap.no, et forum for fellesskapsgründere.

– Vi vender øynene mot Europa fordi vi ser at det er i ferd med å sekulariseres. Derfor kjenner vi et stående kall for å forkynne evangeliet til egen verdensdel, sier leder for Normisjons arbeid i Norge, Svein Granerud.

Organisasjonen sentralt lønner ingen misjonærer i Europa. Derimot har Normisjon til enhver tid mellom tre og ti voluntører og teltmakere sendt ut fra lokale norske fellesskap som følges opp sentralt.

Nye utfordringer. De er ikke alene om å satse i Europa. Pinsevennenes Ytre Misjon (PYM) har lenge misjonert i verdensdelen.

– I andre deler av verden har evangeliet stor fremgang, mens i Europa har til tider 7.000 katolikker forlatt troen hver dag, sier generalsekretær Bjørn Bjørnø.

Han mener at misjon i Europa byr på nye utfordringer.

– I andre misjonsland er det en mye større åpenhet for det åndelige. Europa er derimot fortsatt veldig sekulært og europeere er mindre åpne for den åndelige dimensjonen, sier Bjørnø.

Underprioritert. Frantz Johansen i organisasjonen Europa i Fokus er langt på vei enig. Som mangeårig misjonær i flere europeiske land har han førstehånds erfaring fra den kontinentale misjonsmarken. Han mener norske kristne må bruke mer ressurser på eget kontinent.

– Det har vært sendt for få misjonærer til Europa. Det er et stort behov ettersom det stenges flere kirker enn det åpnes. I mitt arbeid med sigøynere i Europa har jeg sett at fattigdommen er enda verre i mange østeuropeiske land enn i mange klassiske misjonsland, sier misjonæren.

Samarbeid med katolikker. Blant norske misjonsorganisasjoner som satser i Europa, er Ungdom i Oppdrag (UIO). Den norske grenen av UiO har sendt ut 25 misjonærer til Vest-Europa. Strategien er å starte nye UiO-fellesskap i samarbeid med lokale kirker. De nøler heller ikke med å krysse konfesjonelle skillelinjer som tidligere har vært skarpe.

– I Polen samarbeider vi med Den katolske kirke. Vi hjelper dem med å arrangere Alpha-kurs, som er et introduksjonskurs til kristen tro, sier Britt Solveig Oleivsgård, leder for Internasjonal Avdeling i UIO, Skien.

– Hvordan er det å samarbeide med en kirke som har en ganske annerledes teologi?

– Vi er jo ikke enige i all teologi. Dette handler ikke om kirkepolitikk, men at vi vil bidra der det allerede skjer bra ting, sier hun.

Personlig tro. Også PYM er opptatt av å misjonere i katolske land.

– Vårt mål er ikke kirkebøker eller offentlige statistikker, men at hver enkelt av dem vi er i kontakt med skal få et personlig forhold til Jesus Kristus. På mange måter blir situasjonen den samme som i Norge hvor rundt 80 prosent er medlem i Den norske kirke, men få har en reell tro, sier Bjørnø.

I Det Norske Misjonsselskap (NMS) er Europa-misjon lite kontroversielt, selv i katolske land.

– Vår virksomhet dreier seg ikke om å gjøre katolikker til lutheranere, men å kalle til tro, etterfølgelse, og et aktivt kristenliv, sier Leif Hadland, programsjef og assisterende generalsekretær i NMS.

Misjonsforbundet har ingen misjonærer i Europa i dag, men søker etter misjonærer som vil reise til Romania. I likhet med de andre norske misjonsorganisasjonene som satser i Europa, er diakoni og menighetsbygging en av hovedsatsingene.

Andre misjonærtyper.Er Europa-misjonærer annerledes enn misjonærer som drar til Afrika og Sør-Amerika?

Ja, det tror jeg, sier Britt Solveig Oleivsgård (UIO).

– Misjonærene som reiser ut til deler av Vest-Europa møter en kultur som ligner på vår egen. Mange har det godt materielt sett og tror ikke de trenger Gud. Men det går an å lide på andre måter: Mange er ensomme, mener hun.

Oleivsgård mener Europa har et stort behov for misjonærer.

– Vi har et evig håp å gi mennesker, uavhengig av materiell standard i dette livet, derfor trenger vi å sende mange misjonærer til Europa i årene som kommer, sier hun.

– Mindre stuerent. Professor i Misjonsvitenskap ved Det teologiske Menighetsfakultet (MF), Tormod Engelsviken, sier Europa-misjon har pågått siden starten av forrige århundre.

Temaet har blitt viet større oppmerksomhet blant evangeliske kristne siden den økumeniske Lausanne-konferansen i 1963. Der snakket man om misjon på seks kontinenter. Siden har Europa-misjon blitt stadig viktigere.

– Frikirkelige organisasjoner har drevet med Europa-misjon lenge. Pinsebevegelsen startet allerede på begynnelsen av 1900-tallet. I misjonsorganisasjonene som er en del av Den norske kirke har det nok vært mindre stuerent å drive med misjon på eget kontinent, siden det finnes store folkekirker i disse landene, sier professoren.

I Vårt Lands papirutgave kan du lese om misjonsprosjektene som Ungdom i Oppdrag har i Newcastle og Misjonsselskapet har i Barrow. Du kan også lese om det brasilianske ekteparet Maicon og Carolina Steuernagel, som er misjonærer i Norge. Kjøp papiravisen med 20 sider om misjon digitalt her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter