Nyheter

Biskop Kvarme demonstrerte mot islamkritisk film

– Som troende forstår vi hverandre, sa Ole Christian Kvarme til tusener som hadde møtt opp på Youngstorget i Oslo.

6.000 muslimer og andre møtte opp på Youngstorget fredag ettermiddag til en rolig protest mot publiseringen av en islamfiendtlig film. Foran den amerikanske ambassaden hyllet en liten gruppe Osama bin Laden.

Alle Oslos imamer, ordfører Fabian Stang (H) og biskop Ole Christian Kvarme var til stede på Youngstorget. Det ble sunget sanger og ropt på arabisk.

– Med denne fredelige markeringen ønsker vi å verne og styrke vårt fellesskap. Som troende forstår vi hverandre, sa biskop Kvarme i en appell.

– Vi bruker vår ytringsfrihet i dag til å vise at vi må ha respekt. Lykke til med markeringen, fortsatte Oslo-biskopen.

Samme verdier. Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, syntes det var fantastisk at så mange møtte opp på Youngstorget. Politiet anslo først oppmøtet til 3.500 personer, men rettet dette etter at arrangørene opplyste at det kom hele 6.000.

– Nordmenn er åpensinnede. Jeg er fornøyd med at vi i dag fikk vist hva muslimer står for, og at vi har de samme verdiene som nordmenn, sier Afsar til NTB.

Han trekker fram familie og det å være gode mot hverandre som viktige verdier.

– Vi muslimer, som alle andre i Norge, ønsker en fredelig fremtid der vi alle kan leve sammen i respekt og der samfunnet utvikler seg i riktig retning, sier han.

Afsar var også glad for at mange utenfor det muslimske miljøet møtte opp på Youngstorget.

– I dag var alle her, uansett etnisk bakgrunn, og det var godt å se, sier han.

Hyllet bin Laden. Samtidig demonstrerte en gruppe radikale muslimer utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. Der møtte omtrent 100 personer opp, hvorav rundt 20 kvinner stående noen meter bak mennene. Den kjente islamisten Arfan Bhatti var også til stede ved ambassaden.

De frammøtte samlet seg først i bønn, før leder Abaydullah Hussain i arrangørgruppa Profetens Ummah holdt appell. Han uttrykte sin avsky mot vestlig krigføring i Afghanistan og alle som håner profeten Muhammed.

– Denne verden trenger en ny Osama. Hvor er dere? sa han, og fikk demonstrantene med på tilrop som «Obama, Obama, we love Osama.»

De uttrykte ønske om at mannen bak filmen «Innocence of Muslims» skal stilles for en domstol, og at videoen skal fjernes fra YouTube.

– Ikke voldsoppfordring. Hussain poengterer at det er deres rett og plikt å si fra når deres religion blir krenket. Han sier at de direkte ønsket å gi et budskap til USA og presiserer at de bestemte seg for dette før arrangementet på Youngstorget kom i stand.

Flere andre utsagn fra de to appellene handlet om hevnønsker mot karikaturtegnere, filmregissører og andre de mener håner profeten Muhammed. De forklarte at straffen for dette er døden.

– Vi er mange som tørster etter å ta hevn, både unge, gamle og kvinner, sa den andre appellanten utenfor ambassaden.

Hussain avviser at det å stå utenfor den amerikanske ambassaden, hylle Osama bin Laden og snakke om hevn er noen oppfordring til vold.

– Vi har ingen økonomiske eller politiske motiver, vi er her kun for å stå opp for islam. Dere får tolke det slik dere vil, men med dette menes at det er altfor få som tør å stå opp for muslimer. Spesielt de norske islamske lederne er feige, sa han til journalister etter demonstrasjonen.

I forkant av appellene la politiet en mann i bakken og bortviste ham, fordi de mente han utviste utagerende oppførsel.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter