Nyheter

Stoltenberg: Beklager at mye sviktet

– Jeg har det øverste ansvaret, understreket statsminister Jens Stoltenberg under sin redegjørelse i Stortinget i formiddag. Han kom med flere beklagelser.

– Enkeltvedtak er ikke nok for å møte utfordringene 22. juli-kommisjonen beskriver, mener Jens Stoltenberg. Det viktigste er å forstå farer i et trygt samfunn, og ledere på alle nivåer har ansvar for dette.

Stoltenberg understreket at det er gjerningsmannen – og ingen andre – som har ansvaret for ugjerningene.

Beklagelser. Statsminister Jens Stoltenberg beklager at Grubbegata ikke var stengt, at gjerningsmannen ikke ble stanset tidligere og at flere tiltak ikke var iverksatt.

I sin redegjørelse for Stortinget pekte Stoltenberg på at kommisjonen har avdekket feil, mangler, utilstrekkeligheter, svikt i systemer og konkrete feilvurderinger som ble gjort 22. juli og i ukene, månedene og årene før.

– Det ble truffet riktige valg både den 22. juli og før. Men det ble også tatt gale beslutninger. Og riktige vedtak ble ikke iverksatt raskt nok, sa Stoltenberg.

– Skulle vært iverksatt. Han pekte på tre av 22. juli-kommisjonens konklusjoner:

– Grubbegata burde vært stengt. Det var den ikke. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikrings- og beredskapstiltak burde ha vært iverksatt. Det skjedde ikke. Dette beklager jeg, sa Stoltenberg.

Statsministeren fortsette med å slå fast at man aldri kan rette opp feil i fortiden.

– Derimot kan vi lære av fortiden, erkjenne at vi gjorde feil og gjøre det vi må for å skape en tryggere framtid, sa Jens Stoltenberg.

Handler om ledelse. – Det minst krevende er å bevilge mer penger, vedta planer. Beslutte omorganiseringer. Den viktigste jobben er større. Det handler om ledelse, styrking av holdninger, endring av kulturer knyttet til beredskap. Å forstå farer i et trygt samfunn, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin innledning til redegjørelsen for Stortinget om 22. juli-kommisjonens rapport.

Alle nivåer. Han mener ansvaret for at dette skjer ligger hos lederne på alle nivåer. Regjeringen og Stortinget må sammen samle seg om kjerneoppdraget, nemlig borgernes og samfunnets trygghet, ifølge Stoltenberg.

Stoltenberg understreket at selv om han har det øverste ansvaret fritar ikke det andre for ansvar – enten det er ledere av etater eller statsråder.

Samles. Fornyings- og administrasjonsministeren vil samle alle statens toppledere til et ekstraordinært møte hvor ledernes ansvar for kultur og holdninger er hovedtema.

Statsminister Jens Stoltenberg påpekte i sin redegjørelse for Stortinget tirsdag at «kompetent endringsledelse» er avgjørende for å forbedre beredskapen etter 22. juli.

– Jeg vil selv innlede på denne konferansen sammen med justis- og beredskapsministeren og fornyingsministeren, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin redegjørelse til Stortinget tirsdag.

Regjeringen har besluttet å gjennomføre særskilte møter om samfunnssikkerhet og beredskap. I justisminister Grete Faremos (Ap) arbeid med å styrke norsk politi vil den første anbefalingen fra 22. juli-kommisjonen, forbedring av holdninger og kultur, være styrende i arbeidet, opplyser Stoltenberg.

– Kommisjonen dokumenterer en svikt i norsk beredskap og beredskapskultur som er mer omfattende og dypere enn jeg var forberedt på. Det er tungt å ta innover seg, sa Stoltenberg, og tilføyde:

– Desto sikrere er jeg på at vi skal rette opp feilene. Og skape det motsatte av det som kritiseres.

Beredskapsbase på Alnabru. En felles beredskapsbase for politihelikopter, beredskapstroppen og hundetjenesten skal bygges på Alnabru i Oslo, bekrefter Jens Stoltenberg.

I sin redegjørelse for Stortinget opplyste Stoltenberg at samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) mandag sendte et brev til NSB og Jernbaneverket hvor det ble gitt beskjed om at tomten på Alna i Groruddalen skal stilles til disposisjon for politiet.

– Det tas sikte på å samle politiets helikoptertjeneste, beredskapstroppen og hundetjenesten i Oslo politidistrikt. Det kan bedre samhandlingen, sa Stoltenberg.

Han opplyste også at regjeringen vil foreslå å bevilge penger i neste års statsbudsjett for å prosjektere beredskapssenteret.

SAKEN BLIR OPPDATERT

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter