Nyheter

Breivik får ingen kontakt med andre innsatte

Anders Behring Breivik vil være fullstendig skjermet fra de andre fangene på Ila i lang tid framover.

Massedrapsmannen Breivik blir kameraovervåket overalt hvor han beveger seg i fengselet, bortsett fra på cellen hvor han sover. Datamaskinen hans er skrudd fast i bordet av sikkerhetshensyn og veggene i cellene han har til rådighet er så å si ribbet. Det viser bildene Ila fengsel og forvaringsanstalt publiserte onsdag fra den avskjermede delen hvor Breivik blir holdt i varetekt.

Han blir skjermet helt og holdent fra de andre innsatte på fengselet som huser noen av de verste forbryterne i Norge, de som har drept, lemlestet og voldtatt. I besøksrommet sørger et avlukke og et vindu for at Breivik blir forhindret fra enhver fysisk kontakt med sine gjester. All kommunikasjon må skje gjennom mikrofoner og høyttalere.

Kontakt på sikt. – Han har bare kontakt med ansatte i fengselet nå. Det er ingen tvil om at vårt langsiktige mål mer at han skal ha kontakt med andre innsatte, men når det kan skje er det for tidlig å si nå, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til NTB.

Bildene viser hvordan Breivik har det bak murene nå, mens han holdes i varetekt i påvente av rettskraftig dom, men de gir en god pekepinn på hvordan livet hans kommer til å arte seg også etter at den endelige dommen har falt.

– Tiltakene under regimet særskilt høy sikkerhet skiller seg i svært stor grad fra dem som gjelder for soning av en ordinær forvaringsdom. Han har ikke tilgang til aktivitetsbygget og treningsrommet, derfor har vi satt i stand et rom til ham hvor han kan trene, eller til noen av arbeidsplassene og skolen. Han har sin egen lille luftegård, fordi han ikke kan dele luftegård med de andre innsatte, sier Bjarkeid.

Ila uansett. Det som er klart er at Anders Behring Breivik (33) etter alle solemerker kommer til å bli holdt innenfor veggene til Ila enten han blir dømt til soning eller overført til tvungent psykisk helsevern. Tingrettens dom faller fredag.

Skulle han til sjuende og sist bli funnet strafferettslig utilregnelig, opphører fengselsvesenets rolle. Da er det helsepersonell fra Dikemark som skal ta seg av ham – i et sykehus spesialbygd for Breivik, på Ilas område.

Av sikkerhetsgrunner vil ikke Bjarkeid gi noen detaljer om beskaffenheten eller beliggenheten til den midlertidig sykehusavdelingen, men bekrefter at dette ikke er de samme lokalitetene som blir brukt om han skulle bli funnet tilregnelig.

– Sikkerheten blir ivaretatt enten vi håndterer en pasient dømt til tvungent psykisk helsevern eller en straffedømt. Vi skal beskytte samfunnet mot kriminelle, sier Bjarkeid. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter