Nyheter

Til sangrep!

Obama og Romney tror begge de kan vinne velgere med å synge.

USAs presidentkandidater bruker begge sang i sine valgkampanjer. De synger for å bli populære og dra stemmer. Men de angriper også hverandre med sang.

I en TV-reklame har Obama angrepet republikanernes kandidat Mitt Romney for sine investeringer i oljeindustrien og for å gi bort Amerikas arbeidsplasser. Lydsporet er Romney som synger sangen «America».

Romney angriper Obama for å gjøre sine støttespillere rikere. Her synger Obama «Let's stay together».

Ikke pent. Den amerikanske journalisten Manuel Roig-Franzia i Washington Post mener begge synger ille. I en artikkel som er gjengitt i britiske The Guardian spør han «Hva har vi gjort for å fortjene dette?»

Sanglæreren Susan Derry synes Romney hører stresset ut:

– Det høres ut som han blir kvalt, sier Derry til Washington Post.

«Mine ører blør», står det i en kommentar på Youtube.

Blues. Barack Obama har sunget offentlig ved flere anledninger, blant annet ble han nær tvunget til å synge på en blueskonsert i Det hvite hus.

Norge. Kommentatorer og komikere gjør – selvsagt – et nummer ut av Romneys sang. David Letterman blander inn Norge når han kommenterer den. Komikeren har hver kveld sitt Late Show på den amerikanske TV-kanalen CBS.

Han forteller at folk stopper ham på gaten og sier at de elsker det «når Mitt synger sangen, men jeg er ikke fra Norge, jeg kjenner ikke språket». For sine seere tekster Letterman sangen mens han spiller den – baklengs.

Patriotisk. Kommentatorer legger mer vekt på hva som er innholdet i sangene enn hvor flinke sangerne er. Mitt Romney scorer på å synge en patriotisk sang som «Beautiful America». Det vinner han på, mener Suzy Welch, kommentator i nyhetsbyrået Reuters.

Man skal ikke se bort fra at han også får sympati. Ikke fordi han synger godt, men fordi folk synes synd på en mann som synger så dårlig – offentlig.

Eller, som en kommentator på Youtube poengterer: «Vi velger en president, ikke neste American Idol».

De to presidentkandidatene er ikke de første presidenter og presidentkandidater som synger. Det finnes en hel liste av dem som synger – for åpen mikrofon. I Michael Shures TV-show Twenty twelve viser han noen av dem.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter