Nyheter

De radikale vil gi barn fire foreldre

Regjeringspartiet De Radikale i Danmark foreslår å dele foreldreretten på fire.

Lovendringen kan gjelde når eksempelvis et lesbisk par får et barn med en mann eller sammen med et homofilt par, foreslår partiets talskvinne i likestillingsspørsmål, Sofie Carsten Nielsen, i metroXpress.

– Vi sier ofte at man har like rettigheter uansett bakgrunn i Danmark, men det mangler homoseksuelle på mange områder i dag. Lovverket er firkantet og basert på gamle familiemønstre med mor, far og barn, sier Nielsen.

– Etisk dilemma. Danmarks barneombud kaller forslaget et etisk dilemma.

– Det vil unektelig være vanskelig når fire voksne for eksempel skal bli enige om hvor barnet skal gå på skole, og om det skal konfirmeres. Derfor må lovgiverne være svært forsiktige. Men en lovendring kan også gagne barnet, som garanteres kjennskap til sine biologiske foreldre, sier barneombud Lisbeth Zornig Andersen.

– Mister kontakten. De homofiles landsforening i Danmark, LGBT, har lenge etterlyst en lovendring. Det skjer altfor ofte at for eksempel et homofilt par mister kontakten til barnet fordi de blir uenige med barnets lesbiske mødre, mener den.

– I dag er det bare to «billetter» i loven: En til far og en til mor. Men hvis det er tre eller fire foreldre, er det noen som ikke er beskyttet av loven. De risikerer å miste kontakten til barnet, og det er uheldig – også for barnet, sier Søren Laursen, foreningens justispolitiske talsmann. Han tror flere hundre familier i Danmark kan bli omfattet av en slik lov.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter