Nyheter

Russlands patriark vil skape forsoning

Patriark Kirill er på historisk besøk i Polen – men mange er kritiske til hans rolle både under sovjettiden og nå.

For første gang noensinne er Russlands religiøse overhode på besøk i Polen. Patriark Kirill vil skape forsoning, men i Polen er mange kritiske til hans rolle både under sovjettiden og nå.

Arrangørene håper det fire dager lange besøket vil gi næring til en ny og bedre epoke i det russisk-polske forholdet, som i flere tiår har vært preget av mistillit, krig og okkupasjon.

Men i Polen er det dem som er svært kritiske til patriarken, ettersom han anses som en nær støttespiller til president Vladimir Putin. Mange har fulgt rettssaken mot det russiske punkbandet Pussy Riot, som i februar brøt seg inn i en katedral i Moskva i protest mot både patriarken og Putin. Dom i saken faller fredag mens patriarken befinner seg i Polen.

Luksus. Den polske regissøren Andrzej Wajda er blant dem som reagerer på rettssaken mot de tre kvinnene. Han mener den hører hjemme i den tidligere Sovjetunionen, og at det er urovekkende at den foregår i dagens Russland.

At patriarken er blitt avslørt som eier av en luksusleilighet i Moskva og med en dyr gullklokke rundt håndleddet, har også gitt ham et frynsete rykte blant dem som er skeptiske til hans nære samarbeid med det russiske maktapparatet.

Under protestene mot Putin i mars rettet patriarken skarp kritikk mot demonstrantene. Det gjorde ham til et yndet hatobjekt for russiske bloggere.

Lakei for Sovjet-makten? Patriarken er også omstridt på grunn av sine sentrale kirkelige verv under sovjettiden. Allerede som 25-åring, i 1971, ble han den russisk-ortodokse kirkens representant i Kirkenes verdensråd i Genève. Utnevnelsen skjedde i en tid da personer i slike stillinger måtte godkjennes av både kommunistpartiet og etterretningstjenesten KGB.

Da Kirill kom hjem igjen, fikk han i oppgave å lede en ortodoks høyere læreanstalt i daværende Leningrad (St. Petersburg). Deretter ble han sendt videre til patriark Aleksij IIs avdeling for utenlandske forbindelser. Stillingen lærte trolig Kirill mye om konfliktene som den russisk-ortodokse kirke har hatt med andre kirkesamfunn og spesielt den katolske kirke. Stridighetene er flere hundre år gamle, og noen av de mest innviklede handler om retten til land i det østlige Europa, som i Ukraina.

Kritisk opposisjon. Blant de mest kritiske til patriarkens besøk i Polen er det svært Russland-kritiske Lov- og rettferdighetspartiet på den politiske høyresiden. Partileder Jaroslaw Kaczynski har anklaget Putin for å være innblandet i flystyrten som i april 2010 tok livet av hans bror, daværende president Lech Kaczynski, og 95 andre i Smolensk i Russland.

Da Jaroslaw Kaczynski besøkte ulykkesstedet i 2010, brukte han anledningen til å avholde en seremoni i Katynskogen like ved, der sovjetisk politi skjøt og drepte om lag 22.000 polske offiserer og elitesoldater under annen verdenskrig.

Under sitt besøk skal patriark Kirill møte president Bronislaw Komorowski og flere parlamentarikere.

Fredag er han ventet å signere et opprop sammen med Polens erkebiskop Michalik. De to vil sammen be om at Polen og Russland tilgir hverandre for alle lidelsene landene har påført hverandre gjennom historien.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter