Nyheter

Åpner for flere enn to foreldre

California kan bli den første amerikanske staten som tillater at barn blir registrert med flere enn to foreldre

Lovforslaget er stemt gjennom i Senatet i California, men trenger også en godkjennelse i Assembly, den andre delen av Californias lovgivende forsamling. Det melder avisa The Sacramento Bee.

– De fleste barn har to foreldre. Men noen barn har flere personer i livet sitt som fungerer som foreldre. I slike tilfeller kan det være i barnets interesse å ha et lovlig beskyttet forhold til dem, sier senator Mark Leno til The Sacramento Bee.

Leno har foreslått lovendringen, og han var den første i Californias senat som offentlig sto fram som homofil.

Surrogati. Økningen av surrogatfødsler og antallet forhold mellom to av samme kjønn gjør at Leno foreslår endringen.

– Lovforslaget tar California over i det 21. århundre. Vi endrer ikke på definisjonen av hva foreldre er, mener senatoren.

Han bruker gjengifte og fosterforeldre som andre eksempler på nyere familiestrukturer, der barn vokser opp med ikke-biologiske foreldre.

Forslaget er sponset økonomisk av USAs nasjonale senter for lesbiskes rettigheter (NCLR) og av instituttet for barns juridiske rettigheter på Universitetet til San Diego.

Juridiske konsekvenser. Motstandere av forslaget advarer mot uforutsette konsekvenser. Endringen kan få følger på andre juridiske områder som skatt, statsborgerskap, arv og sosiale rettigheter, mener Californias enhet for familierett (ACFLS).

Et annet motargument er at konfliktene kan bli enda større etter samlivsbrudd.

– Den nye loven kan føre til bitre krangler hvis enda flere skal kjempe om foreldreansvaret. Det er tøft nok for barnet å bli delt mellom to parter, mener Karen Anderson i den kaliforniske organisasjonen som kjemper for barns rettigheter (CPPA).

Den kristne familieorganisasjonen Focus on the Family mener at det kan skade barnet hvis flere enn to får juridiske rettigheter som foreldre.

– Barnets egen mor og far er de beste til å sikre barnets utvikling. Lovforslaget kan føre til flere eksperimenter med familier som har til hensikt å fylle de voksnes behov. Disse familien tjener fører ikke nød og ikke barnas, sier direktør Glenn T. Stanton i organisasjonen Focus on the Family til Christian Post.

I Norge kan ikke barn registreres med flere enn to foreldre. Barneloven tillater at et barn juridisk kan ha to mødre, men da kan det ikke bli registrert noen far.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter