Nyheter

Biskop ut mot statlig begravelse

Helga Haugland Byfuglien frykter «privatisering av livsritene»

Ledende biskop i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, kan ikke forstå hvorfor regjeringen påtar seg rollen som veileder for begravelsesseremonier.

– Min forventning til regjeringens religionspolitikk er å tilrettelegge for det religiøse og livssynsmessige mangfoldet, ikke å påta seg veilederrollen, eller å tilta seg definisjonsmakten for hva som er «livssynsåpent», sier hun.

Mellomvei. Vårt Land presenterte tidligere denne uka opplegg som Kulturdepartementet har utarbeidet for en såkalt livssynsnøytral begravelsesseremoni. Departementet har fått profilerte forfattere til å spesialskrive tekster til det som omtales som en mellomvei mellom dagens kirkelige og humanetiske begravelser.

Mandag åpnet Anniken Huitfeldt, «livssynsministeren», en nettside med forslag til ritual og tekster for slike alternative seremonier.

Overraskende. – Dette er et overraskende initiativ fra kulturministeren, sier biskop Byfuglien til Kirkens informasjonstjeneste.

Hun var ukjent med Kulturdepartementets nye nett-tjeneste som ble lansert 2. juli. Departementet har også laget et informasjonshefte, som skal distribueres til begravelsesbyråer landet rundt.

Bispemøtets preses tror «dette bidrar til å styrke tendensen til privatisering av livsritene her i landet».

– I ritualer og seremonier ved livets slutt spiller livssyn en rolle for de fleste mennesker og knytter dem til et større fellesskap, sier Byfuglien.

LES MER: Staten lager egen begravelse

Stort spørsmål. Hun peker på at Kulturdepartementets veiledning legger til rette for å sette sammen tekster fra ulike tradisjoner og livssyn.

– Dette stiller jeg også et stort spørsmål ved, bemerker Bispemøtets leder.

Hun ser positivt på at ulike gravferdsordninger er i bruk:

– Valgmuligheter er alltid et gode, men ved gravferd trenger de fleste noe trygt og kjent som har vist slitestyrke. Få vil ha behov for å få presentert enda flere alternativer fra begravelsesbyrået enn de får i dag. Jeg tror kulturministerens nye initiativ kommer til å gi begravelsesbyråene en rolle og et ansvar som det burde ha vært reflektert mer over, sier Den norske kirkes preses.

Statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet har vært med i utarbeidelsen av forslaget til livssynsåpne begravelsesseremonier.

Overfor Vårt Land har hun begrunnet departementets nye tilbud slik:

– Stadig flere har ikke noe aktivt forhold til Den norske kirke eller noe annet livssyn. Også innen én familie kan det være ulike trosformer. Derfor har vi som departement ønsket å tilrettelegge bedre.

Markering av døden. I en kronikk i Dagbladet utdyper statsråd Anniken Huitfeldt bakgrunnen for initiativet:

«Når kirken ikke er en del av store markeringer i livet, er det for mange heller ikke naturlig at den skal være et sted for markering av døden. Noen familier går derfor til presten og ber om minst mulig kristent innhold i begravelsen. Noen ganger går det fint, men familier kan ikke forvente at Den norske kirke skal tilby begravelse uten religiøst innhold.»

«Jeg ønsker å bidra til et bedre tilbud for dem som ønsker en livssynsåpen seremoni. En personlig seremoni der den som er død, er hovedpersonen og der det er rom for å ta med ulike tros- og livssynsuttrykk. Der det er plass for musikk og tekst som betydde noe i livet som ble levd, eller som gir trøst i sorgen. Samtidig bør det finnes en fast ramme som sikrer verdighet og gjenkjennelighet i gravferdsritualet», skriver kulturministeren.

Personlige ønsker. Huitfeldt peker på at tros- og livssynssamfunn i dag tilbyr ulike gravferdsseremonier som kan tilpasses personlige ønsker. «Men det bestemte livssyn eller religion legger føringer for seremonien», fremholder hun.

Kulturministeren minner om at Norge blir stadig mer flerkulturelt:

«Mange reiser mer ut i verden, finner kjærligheten, og tar sin kjære til Norge. Andre kommer hit for å forenes med familie, studere, jobbe, eller for å få beskyttelse. Vi får familier med føtter plantet i flere kulturer og religioner. Det kan være en utfordring når familien skal velge hvordan en gravferd skal foregå», skriver Anniken Huitfeldt i Dagbladet.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Mer fra: Nyheter