Nyheter

Gerhardsen vil ha Hvite busser til Utøya

– Slik kan vi trekke en linje fra Hitlers tankegods, via massakren i Srebrenica, til Anders Behring Breivik, sier han.

Styreleder Rune Gerhardsen i stiftelsen Hvite busser mener det er på tide å modernisere de historiske turene som går til konsentrasjonsleire. Han ønsker å arrangere turer til Utøya.

Gerhardsen innser at det er stor forskjell på konsentrasjonsleire og terroren som rammet Norge 22. juli i fjor, men han mener ideen er god.

Ideologisk tankegods. – Vi kan trekke en direkte linje fra Adolf Hitlers tankegods, via for eksempel massakren i Srebrenica, til Anders Behring Breivik. Hele tiden er det den samme ideologiske arven, den samme tanken om at noen skal bestemme hvem som skal leve eller dø, som motiverer grusomhetene. Det er viktig for oss som arrangerer disse turene at vi vil vise fram også andre steder hvor det samme menneskesynet har skapt store menneskelige lidelser, sier Gerhardsen til Dagsavisen.

Stiftelsen Hvite busser har siden 1992 arrangert turer for skoleelever til nazistenes konsentrasjonsleire fra andre verdenskrig. Reisenes formål skal bidra til økt kunnskap om menneskerettigheter og oppfordre elever til å vise personlig ansvar. Stiftelsens navn kommer fra de hvite bussene som ble brukt for å sende hjem overlevende fanger fra konsentrasjonsleirene til sine hjemland.

Modernisering. Gerhardsen tror konseptet har behov for modernisering. Norske elever vet i dag lite om andre verdenskrig. Derfor mener han det er en god idé å sette Utøya-hendelsene inn i et bredere perspektiv.

– Når jeg har begynt å snakke om krigen, har jeg opplevd elever som har rukket opp hånden og spurt «hvilken krig?». Det har vært en vekker for meg, og det viser at mange unge kanskje synes det er vanskelig å relatere seg til noe som skjedde for så lenge siden, og at de har helt andre referanserammer enn min generasjon, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter