Nyheter

Svartdahl mest pop sommerpredikant

Pinse- og TV 2-pastoren topper listen over de mest aktive talerne på sommerstevner i år.

I løpet av en kort sommermåned taler Egil Svartdahl på ti festivaler og sommerstevner i Norge, pluss to tilsvarende arrangementer i Danmark og Sverige. Og de fleste stedene entrer Svartdahl talerstolen flere ganger.

Pinsekarismatikere. Vårt Lands kartlegging av stevnesommeren viser at det er pinsekarismatikerne som er mest i ilden.

Nest etter Svartdahl er det barneevangelisten Jarle Waldemar – pinsevenn med bakgrunn fra Baptistsamfunnet – som står på plakaten flest steder.

Elin Fagerbakke, leder av Kvinner i Nettverk og påtroppende pastor i Misjonsforbundsmenigheten Salem i Kristiansand, er kvinnen med flest prekenoppdrag på sommerstevner.

Men ingen predikant taler de neste ukene til så mange nordmenn som Egil Svartdahl.

LES OGSÅ: Alle sommerens leirer og stevner på ett brett.

Etterspurt. – Hvorfor er du så etterspurt?

– Det spørsmålet stiller jeg meg selv også. Og jeg har ikke noe svar. Det henger kanskje sammen med at jeg i 20 år har vært på kristen riks-TV, og slik har en en usynlig menighet som føler at de kjenner meg, svarer Egil Svartdahl.

– Jeg opplever det som et privilegium å få prekenforespørsler fra hele bredden i norsk kirke- og kristenliv. Jeg er heldig som får møte stevnearrangører, kristne ledere, ja hele den norske, kristne storfamilien på slike samlinger. Jeg er ydmyk og takknemlig for tilliten, tilføyer pinsevennen som er blitt Kristen-Norges «felleseie».

På kryss og tvers. Flere av årets mest aktive stevnetalere går på kryss og tvers i kirkelandskapet. Lutherske organisasjoner har ikke lenger noe imot å slippe pinsevenner og andre karismatikere til på sine plattformer.

Norsk Luthersk Misjonssamband, en organisasjon som tradisjonelt ikke har gitt taletid til mange andre enn «sine egne» på større arrangementer, har tydeligvis skiftet kurs. På årets NLM-generalforsamling skal for eksempel pinsevennen Jarle Waldemar ha bibelsamling for barna.

Barneevangelisten fra Hamar er i årets løp på farten Kristen-Norge rundt, og i sommer skal han sette farge på Baptistenes sommerfest i Stavern, sommerstevnet i Sarons Dal i Kvinesdal, Pinsevennenes sommerstevne på Hedmarktoppen, metodistenes sommerfest i Grimstad, Justøyfamiliens bibelcamping i Lillesand – og altså Misjonssambandets storsamling på Lillehammer.

Få kvinner. Også Elin Fagerbakke, med lang fartstid i Ungdom i Oppdrag, er en etterspurt predikant i ulike kristne leirer. Hun står i sommer på talerlisten på Oase-stevnet i Fredrikstad, på Evangeliesenterets landsstevne i Halden, Justøyfamiliens bibelcamping, Frikirkens Visjon-stevne i Stavern – og på ukeavisen Norge IDAGs generalforsamling på Bildøy.

Det er fremdeles mennene som dominerer på sommerstevnenes talerlister. Blant de kvinnelige predikanter er Siri Iversen, pastor i Misjonsforbundet og lærer ved Ansgarskolen, og Tone Stangeland Kaufman, prest i Den norske kirke som p.t. har prestetjeneste i Korsvei-bevgelsen og er lærer ved Menighetsfakultetet, spesielt sommeraktive.

Iversen taler på pinsevennenes sommerstevne på Hedmarktoppen og på Misjonsforbundets Liv & Vekst-stevne.

Tone Stangeland Kaufman taler på Navigatørees familieleir på Birkeland og på Korsveiforum i Fredrikstad.

Pinsekarismatikere. Øystein Gjerme, pastoren i den ungdommelige pinsemenigheten Bergenskirken, har også en aktiv sommersesong på prekestolen. Han entrer plattformen på sommerstevnet i Sarons Dal, Misjonsforbundets Liv & Vekst-stevne i Stavern og på Ten Oase i Fredrikstad.

Åge Åleskjær, Oslo Kristne Senters pastorgründer, tar heller ikke ferie i hele juli. I tillegg til arbeid på OKS egen sommerfest, er Åleskjær gjestepredikant på Evangeliesenterets landsstevne og i Sarons Dal i sommer.

Favner vidt. Men ingen favner så vidt som Egil Svartdahl. Han skal være taler på Normisjons Sommer i Sør-stevne i Grimstad, på Oase-stevnet i Fredrikstad, Olavsfestdagene i Trondheim, sommerstevnet i Sarons Dal i Kvinesdal, Justøyfamiliens bibelcamping ved Lillesand, Metodistkirkens sommerfest i Grimstad, pinsevennenes ACTfestival i Mosjøen og sommerstevnet på Hedmarktoppen, Oslo Kristne Senters sommerfest og Tautra-festivalen i Trondheimsfjorden.

Ferie på forskudd. I år har han tatt ferien på forskudd, og gjort juli til jobbetid. Storparten av mai og juni brukes til å forberede hva han skal dele med tilhørerne på de tolv sommerstevnene der Egil Svartdahl står øverst på plakaten.

Svartdahl sier at han sliter med hver eneste tale, og på sommerstevnene vil han gi det beste han kan.

– Det er som med maten: Vi spiser hver dag, men en gang i blant er det fest. Da serverer vi det ypperste vi kan få til. Litt sånn er det å være sommerstevne-predikant.

Hard jobbing. – Mange tror kanskje at predikanten Egil Svartdahl «har så lett for det» og kan trylle fram en preken på «no time». Er det slik?

– Nei. Jeg sliter med hver eneste preken. For meg er dette hard jobbing, på flere plan. En forkynner har først og fremst et liv, og livet skal bekrefte det du forkynner. Hvis ikke funker ikke prekenen. Jeg må være fylt av Guds ord og Guds ånd, ikke bare formidle egne tanker. For meg er det å preke også et fag, et fag jeg ønsker å ta på alvor. Jeg vil gjøre det beste jeg kan som formidler og kommunikator. Da er spørsmålet ikke bare hva jeg skal si, men også hvordan jeg skal si det, og om jeg kan finne bilder og illustrasjoner som kan få fram budskapet.

Ord på papir. – En pinsepredikant bruker vel ikke papirmanus?

– Jeg gjør i hvert fall det. Da jeg var ung så jeg predikanter som gjemte huskelappen sin i Bibelen; nærmest som en jukselapp. Jeg begynte tidlig å skrive mye. Ofte skriver jeg mer enn jeg sier. Jeg går på prekestolen med store manuskripter, men ofte trenger jeg ikke å se ned i arkene underveis. Men min erfaring er at jeg er friere i formidlingen når jeg har jobbet ut et papirmanus. Håpet er at jeg har jobbet så mye med det jeg vil formidle at det ikke lenger er bare ord på ark, men ord fra hjertet.

– Taler ikke pinsepredikanter «på inspirasjon»?

– Jeg er ikke så god til å improvisere og er ingen typisk inspirasjonspredikant. For meg fungerer inspirasjon best når det er godt forberedt, sier pinsepredikanten som nå står foran årets høysesong på talerstoler Norden rundt.

LES MER OM SOMMERENS STEVNER OG LEIRER I VÅRT LANDS PAPIRUTGAVE TORSDAG 31. MAI. Den kan du kjøpe i PDF-utgave her

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter