Nyheter

Disse to kjemper om å lede Egypt

Duell mellom Mohamed Mursi og Ahmed Shafiq.

Egypterne får valget mellom muslimbrødrenes Mohamed Mursi og Hosni Mubaraks tidligere statsminister Ahmed Shafiq når ny president skal utpekes i juni.

Ettersom ingen av presidentkandidatene fikk nok stemmer til å avgjøre valget i første omgang, er det duket for en ny valgrunde, opplyste den egyptiske valgkommisjonen på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Kommisjonen sa også at alle klager knyttet til valgresultatet er blitt avvist. Dermed går vinneren Mohamed Mursi, som fikk 24,3 prosent av stemmene, og Ahmed Shafiq, som kom på andre plass med 23,3 prosent, videre til en ny valgrunde 16. og 17. juni.

Mursi ble hentet inn som kandidat for Det muslimske brorskap bare uker før valget, ettersom førstevalget ikke fikk stille. Shafiq har militær bakgrunn og var statsminister i en kort periode før regimet til tidligere president Hosni Mubarak raknet. Hans nære bånd til Mubarak-regimet gjorde at han først ikke fikk stille, men anken fra ham ble senere tatt til følge.

LES OGSÅ: Egypt i valgmodus

– Revolusjonen kapret. Finalerunden blir dermed et oppgjør mellom Shafiq, som kritikerne mener vil svikte revolusjonen, og Mursi, som skaper frykt for at islamister får for stor makt i Egypt. Begge de to gjør imidlertid krav på den egyptiske revolusjonens idealer.

Mange frykter at Shafiq, med sin fortid i Mubaraks regjering, vil sørge for et tilbakeslag for Egypt. Men lørdag gjorde han sitt for å betrygge velgerne da han talte til unge egyptere som sto i fronten av opprøret i fjor.

– Revolusjonen deres er blitt kapret, og jeg er innstilt på å bringe den tilbake, sa han, med klar referanse til Det muslimske brorskap, som kontrollerer nasjonalforsamlingen.

Shafiq lovet også at Mubaraks regime hører fortiden til.

LES OGSÅ: Kristne i Egypt ønsker en sterk leder

Omstridt. Mursi er også en omstridt kandidat til presidentstillingen. En seier til ham vil bety at islamister får kontroll over de viktigste maktorganene, bortsett fra militæret. Det ultrakonservative salafistpartiet Al-Nur har gjort det klart at de vil støtte Mursi i andre runde.

Samtidig mener analytikere at Mursi trolig vil ta et kraftigere oppgjør med militærrådet og jobbe for å begrense generalenes makt.

Militærrådet som har styrt Egypt i den turbulente overgangsfasen etter at Mubarak ble styrtet, har lovet å gi fra seg makten til en sivil president innen 1. juli.

Klager. Flere av de andre presidentkandidatene har stilt spørsmål ved resultatet fra første valgomgang. Det gjelder blant andre venstreorienterte Hamdeen Sabahy, som kom på tredjeplass og den moderate islamisten Abdul Moneim Abol Fotouh, som ble fjerdemann.

– Samvittigheten min vil ikke tillate meg å si at dette valget var rettferdig, sa Fotouh.

Også tidligere leder for Den arabiske liga, Amr Moussa, var blant dem som leverte inn klage til valgkommisjonen uten å bli hørt.

Valgdeltakelsen i første valgomgang var på 46 prosent, ifølge kommisjonen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter