Nyheter

Enorm interesse for «Skrik»

– Appellerer til alle kulturer.

Alene på en sort vegg midt i New York, omringet av titalls fotografer og TV-team, henger et av verdens mest kjente ikoner. Edvard Munchs «Skrik» vekker enorm interesse.
Hos det prestisjetunge auksjonshuset Sotheby's i New York har «Skrik» fått en spesiell hedersplass når det vises fram i byen for første gang. 2. mai skal det auksjoneres bort og kanskje igjen forsvinne fra rampelyset.
Med svak lyssetting er det nesten som om det ikoniske verket gløder der det henger, uten noen forklarende tekst ved siden av.
Det er heller ikke nødvendig, mener leder for moderne kunst hos Sotheby's, Simon Shaw.
– Vi har hatt mange kjente verker hos oss opp igjennom årene, men det er ikke ofte vi har en kjendis som dette. «Skrik» er etter «Mona Lisa» det mest kjente kunstverket i verden, sier han til NTB.

Verdenspresse. Auksjonen har vakt enorm interesse verden over og særlig i USA der mediene har skrevet mye om det kommende salget den siste uken. Media fra hele verden sto også i kø da Sotheby's arrangerte en visning for pressen og spesielt inviterte, bare dager før bildet går under hammeren.
– Dette er ett av de bildene som alle kulturer kjenner seg igjen i og det kommende salget har vakt stor interesse hjemme i Japan, forteller journalist Maki Hatae, som har reist til USA for å dekke saken.

Kan forsvinne. «Skrik», som nå skal auksjoneres bort, er ett av totalt fire versjoner. De tre andre er eid av norske museer og vil trolig ikke bli vist utenfor landegrensene med det første som følge av tyveriene de siste årene.
– Derfor er dette et enormt trofé for samlere. Det er helt unikt og ingen samlere har noe lignende, sier Shaw.
Men det kan også være et problem, for dersom de private kunstsamlerne hiver seg på i budrunden, kan ikonet forsvinne fra offentlighetens lys igjen.
– Det er selvsagt en sjanse for at noen kjøper det og ikke vil vise det fram. Men jeg håper også at noen av verdens ledende museer er interessert i å kjøpe.
Bildet, som er laget med pastell på papp, har vært i forretningsmannen Petter Olsens og hans families eie i over 70 år. Han har valgt å selge for å finansiere et kunstsenter, hotell og museum på Ramme Gaard i Hvitsten.


Budkrig. Når det kommer til kjøpere er mange forsiktige med å spå. Alt fra kinesiske milliardærer til det kjente Museum of Modern Art (MoMA) i New York er nevnt.
– Kunstmarkedet verden over har endret seg voldsomt de siste ti årene, fra å være dominert av Europa og Amerika er det nå et globalt marked for kunst, skrev den verdenskjente danske kunstanalytikeren Michael Frahm i en kronikk om den kommende auksjonen.
Forventet salgspris på det verdenskjente verket er satt til minst 80 millioner dollar (snaut 500 millioner kroner), men det kan fort bli dyrere.
– Vi har sett malerier gå langt over startprisen de siste par årene, så markedet er absolutt ikke dårlig. Jeg blir ikke overrasket om vi ser en høyere pris enn den vi har satt, sier Shaw.
Kjent etter krigen. «Skrik» ble allment kjent internasjonalt på 1920-tallet, men særlig etter andre verdenskrig ble det til det ikonet det er i dag.
– For mange ble bildet et slags symbol på krigens grusomheter i det 20. århundre. Derfor ble også bildet ekstremt kjent i etterkrigstiden, forteller Simon Shaw.
Han tror nettopp det at bildet ikke trenger noen forklaring, er det som appellerer til så mange.
– Det er på linje med smilet til Mona Lisa, et uttrykk som er universelt for menneskeheten og som ikke trenger lange tolkninger. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter