Nyheter

Annullerte kirkerådsvalg – 25-åring inn i rådet

Agnes Sofie Gjeset (25) inn i rådet etter valgkaos på Kirkemøtet.

TØNSBERG: – Veldig artig, sier Gjeset til Vårt Land etter den overraskende valgvendingen.

Et enstemmig møte vedtok ved møtestart tirsdag å oppheve godkjenningen av andre valgomgang og å annullere tredje omgang i valget av medlemmer til Kirkerådet.

Reaksjoner. Det har skapt sterke reaksjoner både i og utenfor Kirkemøtet at man blant annet av valgtekniske årsaker mandag endte opp med et kirkeråd uten ungdomsrepresentasjon.

Valgkomitéleder Ola T. Lånke legger vekt på at valgkomiteens forslag om å oppheve tidligere vedtak og å annullere en av valgomgangene, er prinsipielt begrunnet – «uten at vi har hatt sideblikk til konsekvensene av valget».

Lånke tok ordet tirsdag morgen, og opplyste at valgkomiteen hadde gått grundig inn i det kompliserte valgreglementet.

Telletvil. – Valgreglene er endret en rekke ganger, fordi det er vaskelig å finne en ideell ordning som ivaretar alle hensyn. Ut fra reglenes ordlyd er det to mulige tellemåter. Komiteen har enstemmig kommet til at det er en annen tellemåte som skal legges til grunn for valget av medlemmer til Kirkerådet enn den som ble brukt etter valget mandag, sa Lånke.

Flere endringer. Endringen i tellemåten førte til to endringer av resultater i andre valgomgang:

Lekpersonen Agnes Sofie Gjeset (25) ble valgt inn i Kirkerådet som representant fra Nidaros bispedømme i stedet for presten Kjartan Bergslid (45). Presten Sølvi Kristin Lewin (41) ble valgt inn Kirkerådet som representant fra Tunsberg bispedømme i stedet for Ingjerd Sørhaug Bratsberg (44).

I tredje valgomgang til Kirkerådet mandag ettermiddag ble Jan Erik Sundby (56), kirkeverge i Sarpsborg og prestene Anne Berit Evang (36) fra Oslo og Sølvi Lewin fra Tunsberg, valgt inn i Kirkerådet. Men det valget ble altså annullert tirsdag.

Ny loddtrekning. I den endelige – og gyldige – valgomgangen ble Jan-Erik Sundby, Kjartan Bergslid og presten Ivar Braut (56) fra Bjørgvin valgt inn i Kirkerådet for de neste fire årene.

Men også i denne siste valgomgangen måtte loddtrekning benyttes. Evang og Braut oppnådde nemlig like mange stemmer, men loddtrekningen gikk i Brauts favør.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter