Nyheter

Tjener stort på kontantstøtte

Os kommune tilbyr lokal kontantstøtte for å tjene penger. – Det er absolutt gunstig for kommunen at flest mulig er hjemme med barn, sier ordfører Terje Søviknes.

– Det er absolutt gunstig for kommunen at flest mulig er hjemme med barna, sier ordfører i Os, Terje Søviknes, til nettmagasinet barnehage.no.

Dermed er ordføreren fra Fremskrittspartiet ærlig om at innføringen av lokal kontantstøtte er en løsning som både gir valgfrihet for foreldre og penger i kassa for kommunen.

– Lokalpolitikerne må spare penger. De kan regne de også, vet du, sier ordføreren.

Til Vårt Land legger Søviknes til at valgfriheten for småbarnsforeldrene var viktig da kommunen innførte lokal kontantstøtte.

LES OGSÅ: Sparer millioner på lokal kontantstøtte

Enkel matte. Innsparingsmuligheten som Os har oppdaget er åpen for alle: Kommunen får statlig støtte for å etablere dyre barnehageplasser, men bruker heller pengene på billig kontantstøtte.

Så langt har om lag 14 kommuner valgt å innføre lokal kontantstøtte, og like mange vurderer ordningen.

– Regnestykket er enkelt. En barnehageplass i Os koster rundt 160.000 kroner per toåring. Med kontantstøtten kan kostnaden ende på 60.000 kroner i stedet, sier Søviknes.

– Vi har en prinsipiell tilnærming til dette: Barnehage er et godt tilbud, men det er ikke sikkert det passer for alle. På den måten kan dette sees som en protest mot at regjeringen fjernet kontantstøtten, sier han.

Frp sentralt mener valgfrihet må være motivasjonen for kontantstøtten.

– Hvis man kan spare på å innføre lokal kontantstøtte har jeg forståelse for at det er et tilleggsmotiv for å gjøre det, sier Gjermund Hagesæter, kommunalpolitisk talsmann i Frp.

Hyggelig effekt. Også Jørgen Kristiansen, KrF-varaordfører i Kristiansand, sier økt valgfrihet var den viktigste grunnen til at de innførte lokal kontantstøtte. De økonomiske fordelene omtaler han som en «hyggelig bieffekt».

– Det er nok veldig få barn dette er snakk om, men når regjeringen sier nei til kontantstøtten vil vi ha det som et kommunalt tilbud til foreldrene.

– Siden du tror få barn vil bruke tilbudet, er innsparingsmulighetene små?

– Nei, det er det ikke. Har du 10 barn på kontantstøtte i stedet for barnehage kan du spare drøyt 1,25 millioner. Har du 100 barn på kontantstøtte, kan du spare 125 millioner. For en by som Kristiansand snakker vi innsparinger. Rådmannen har anslått at det her kan være snakk om å spare om lag 5 millioner i året, når man regner inn administrasjonskostnader

Kristiansen tror andre partier har en annen motivasjon.

– Spør du Høyre om økonomien er årsaken til at de ville innføre kommunal kontantstøtte, vil de heller svare ja. For KrF er det ingen økonomiske intensiver i vår argumentasjon.

Lønnsomt. KrF-politiker Jonas Skrettingland i Hå kommune har også vært med på å innføre lokal kontantstøtte.

– Primært er dette et ønske om å gi foreldrene anledning til å være hjemme med barna. Sekundært er det er tiltak som ikke belaster økonomien, men som tvert imot kan det være lønnsomt for kommunen. Vi har allerede budsjettert med innsparing, sier han.

Og hadde det ikke vært for lønnsomheten, er det mye som tyder på at Hå ville stått uten kontantstøtte fra høsten av.

– Det er ikke sikkert det hadde vært så lett å få med flertallet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter